Kippenvel en emoties bij Amsterdam City Swim

De afgelopen jaren heb ik al op veel locaties gezwommen, maar nog nooit in de Amsterdamse grachten. Op zondag 9 september was het dan zover. De allereerste Amsterdam City Swim 2028meter vond plaats in hartje Amsterdam. Ik heb me als ambassadeur aan deze zwemtocht verbonden, om het event te promoten en iets te betekenen voor de spierziekte ALS. Een vreselijke ziekte waarbij de spieren een voor een uitvallen, met de dood tot gevolgd. Op dit moment is er nog weinig bekend over de ziekte en daarom is er onderzoek en dus geld nodig.

Terwijl de zon al fel schijnt, verzamelen de prominente zwemmers en BN’ers zich voor de eerste start om 13.30. Ook ik zwem als ambassadeur in die groep, erg speciaal om mee te maken. Meer dan 6000 kilo aan Olympische Goud heeft deze groep bijeen gezwommen, althans dat verkondigt de enthousiaste speaker. “Kijk deze afgetrainde lichamen toch eens”, ik kijk om me heen en zie inderdaad de sixpack van Beau van Erven Dorens. Er hangt een jolige stemming, ook omdat veel “zwembad-zwemmers” meedoen. De meeste verschijnen in gewone “ballenknijper”, maar ik heb gekozen voor een pak met het oogpunt op mijn dubbele Kanaaloversteek.

Als we allemaal in het water liggen, wordt er afgeteld en luidt er een startsignaal door middel van een kanon. Dit is de eerste openwater wedstrijd waarbij ik de start ook moet aantikken om mijn tijd te laten registreren. Eenmaal onder het poortje door zijn we als groep weg. Prachtig om als een van de eerste door de grachten te zwemmen. Een deel van het parcours kende ik al, van de proeftocht die ik zwom in juni.

Verwachtingen worden overtroffen. Terwijl ik dacht dat een enkele passerende fietser zou afstappen en enkele touristen vreemd zouden opkijken wat er nu in de gracht ligt tussen de fietsen en de rondvaartboten, staan er duizenden mensen langs het parcours. Elke brug staat vol, net zoals elke kade. Onder de bruggen is het pikkendonker en ik zwem letterlijk naar het licht toe waar weer enorm veel mensen staan te applaudiseren. Het is feest in Amsterdam. Dit is promotie voor het openwater zwemmen. Dit is promotie voor de stad Amsterdam. Dit is bovenal, promotie voor de spierziekte ALS.

Tot aan de Amstel lig ik op kop met Joeri Verlinden. Bij het laatste keerpunt lig ik stil en vraag me af of ik al moet keren. En dat is zo. Ondertussen zijn de “NZA jongens” doorgezwommen. Verschuren gaat er vandoor. Bij de laatste gracht ligt Sebastiaan Verschuren los en wint. Ik zie pas heel laat dat er nog een gouden badmuts in de groep ligt. “He, dat is Pieter van den Hoogenband!” Uiteraard wil ik wel van hem winnen, dus ik zet aan en wordt uiteindelijk 2e.

Jeroen van Koningsbrugge is de speaker en staat bij de finish om iedereen op te wachten. Douches staan klaar en voor elke deelnemer ook een badjas en een paar slippers. Met een pendelbusje worden we teruggebracht naar het Marine Terrein waar later het bedrag bekend wordt gemaakt voor het goede doel. In de grote “feesttent” zie ik ook de beelden van een zwemmende Maxima, een geheim dat goed bewaard werd. Ik zag haar wel voor de start, maar dat ze zou zwemmen had ik niet verwacht.

Het moment van de dag is de bekendmaking van het bedrag voor ALS en het werd......620.000euro! Mooie woorden ook van de voorzitter van ALS en grote bewondering en respect heb ik voor de 3 ALS patienten die de 2028 meter hebben gezwommen. Minutenlang applaus verdient de organisatie House of Sports, de politie, gemeente Amsterdam, reddingsbrigade, Marine, stichting en bestuur van ALS en natuurlijk alle deelnemers. Dit was een prachtige dag.

Fantastisch! Op naar de Amsterdam City Swim 2013!