Westerschelde oversteek in 2014?

2014 belooft met de viering van het 200 jarig bestaan van Zeeuws Vlaanderen een enorm spektakel te geven. De terugkeer van de Westerschelde oversteek is gepland. Dat is sinds 64 - als ik goed geïnformeerd - ben niet gebeurd! Dat komt omdat er geen toestemming meer gegeven werd, omdat de scheepvaart met zijn commerciële belangen niet meer stilgelegd kon worden.

De Westerschelde oversteken is een droom voor velen (waaronder ik zelf) een nachtmerrie voor hen, die het niet hebben mogen halen en een geweldige herinnering voor hen, die het wel hebben gehaald. Er zijn er nog voor zover ik weet vier, die in het open water circuit nog actief zijn:Annie de Vos, Judith van Berkel, Nic Geers en (mede organisator) Peter Rotte.

De terugkeer van deze tocht is niet zomaar iets. Er gaat heel erg veel organisatie aan vooraf. Je moet je realiseren, dat elke zwemmer (net als bij Stavoren - Medemblik) toen voor de veiligheid een boot mee kreeg. Elke zwemmer werd begeleid door een roeiboot van de zeeverkenners. De oversteek begon vlak voor laag of hoog water, waardoor het water min of meer stilstond in de Westerschelde. De tijd dat het stilstaat is iets meer dan een uur. Dus dan kun je (min of meer) recht oversteken. Daarbuiten is het maar kijken hoe je uitkomt.

In de archieven van Omroep Zeeland (ook te vinden via de website van de Kanaalrace Vlissingen en De Stormvogel) zijn nog veel mooie plaatjes te vinden van deze roemruchte tocht met veel internationale deelname.

De tocht - als het doorgaat - belooft een prachtige (waarschijnlijk eenmalige) mogelijkheid om de Westerschelde zwemmend over te steken.

Zwemmen de huidige zwemmers sneller dan recordhouder Herman Willemse? Kan Judith van Berkel haar stunt herhalen door voor de mannen aan te komen? Is Peter Rotte nog altijd de snelste Zeeuw? Wat de tocht brengen zal weet niemand. Dat het een spektakel wordt is duidelijk! Ik kijk er naar uit!