U bent hier

historie

Historie regio Noord-Holland

De organisaties welke deze regio/ dit samenwerkingsverband omvat en/of omvatte(*) zijn de volgende organisaties:

Inductees to IMSHoF and awards

Datum: 
zaterdag, 31 maart, 2018 (Hele dag)

Below are the IMSHOF inductee/award recipient articles that I wrote over the last several days.  It was a pleasure to interview these special people.

Steven Munatones

Uit archief z.v. de Vikings Harlingen

Terug in de tijd:

Zeven mijl zwemrace Kornwerderzand-Harlingen 10 augustus 1963
Robben-zwemster Judith de Nijs wint zeven mijlrace

Met een groeiende belangstelling voor het lange afstand zwemmen in Harlingen herleeft ook de belangstelling voor de zeven mijlrace. De zeven mijl is de lengte van het traject Kornwerderzand (haven) - Harlingen (zeezwembad), voor een deel uitgezet langs de Boontjes, het vaarwater langs de Afsluitdijk en Friese kust.

Maurer breekt record Van Dijk

De 40-jarige Duitse Angela Maurer zwom naar het brons op de 25 kilometer open water. Het is voor Maurer de negende WK-medaille op de 25 kilometer uit haar loopbaan, eentje meer dan de Nederlandse Edith van Dijk, die acht WK-medailles verzamelde op die afstand.

Ontberingen van een marathonzwemster

Topsporter zijn in het openwater is niet makkelijk. Een marathon zwemmen in een meer, rivier of zee duurt vele saaie uren en vergt veel van de mentale kracht. Ik zwem in het profcircuit, buiten de officiële zwembond om. Bekendheid en erkenning in Nederland is daardoor zeer moeizaam. Waarom dan toch zeven jaar doorgaan in dat circuit? En hoe spannend is het om Het Kanaal over te zwemmen!  In mijn carrière was ik zes maal wereldkampioen, heb ik met plezier over de hele wereld gereisd en marathonwedstrijden gezwommen. Telkens met een coach aan mijn zijde die onontbeerlijk is bij topsport. Iedere marathon is een avontuur. Soms met prachtige overwinningen, soms met bittere nederlagen. De ene keer in een woeste zee, de andere keer in een kalm, saai, lang uitgerekt meer. Dan komt het moment van stoppen. Deze periode heeft een enorme impact op mijn verdere leven. Niet alleen privé maar ook als ondernemer gebruik ik de mentale instelling, eerzucht, het vallen- niet opgeven-en tòch weer doorgaan. De zoektocht naar avontuur en grenzen verleggen zitten in het bloed!

Scheldebekerwedstrijd (12) slot

De Scheldebekerwedstrijd (11) - 1937

Samenvatting
Op 10 juli 1937 is voor de 7e maal de Scheldebekerwedstrijd, van Breskens naar Vlissingen gezwommen. Vanwege de woelige zee en harde wind blijft het tot het allerlaatste moment discutabel voor de commissie of men de wedstrijd door zal laten gaan dan wel afgelasten. Van de 20 deelnemers vallen 7 man uit. Voor het oog van de toeschouwers op de wal is het allemaal heel spectaculair en geslaagd, met sterke winnaars. Achter de schermen gekeken, gaat echter niet alles op rolletjes en is er de nodige kritiek.

Scheldebekerwedstrijd (10) - 1936

             De Scheldebekerwedstrijd. (10).

 Samenvatting.
Op 18 juli 1936 gaan slechts 14 deelnemers van start voor de 6e Westerschelde oversteek, van Breskens naar Vlissingen. Vooraf is er binnen het Comité veel te doen geweest over risico's en verantwoordelijkheid. Verder moet er vervanging geregeld worden voor de absentie van de Marine (materieel en personeel). Het Olympische jaar, dat voor de Nederlandse zwemdames zo ongekend succesvol in Berlijn zal verlopen*1 heeft z'n invloed op de deelname aan de Scheldebekerwedstrijd. De heftige storm, die enkele dagen tevoren nog een spoor van vernieling over Nederland trekt, komt bijtijds tot rust. De wedstrijd ontwikkelt zich gunstig. Twee man laten zich voortijdig in hun boot hijsen. De andere 12 deelnemers finishen in record tijden.

De Scheldebekerwedstrijd (9) - 1935

Samenvatting

Zaterdag 6 juli 1935 is de datum waarop voor de zesde keer de wedstrijd over de monding van de Westerschelde zal worden verzwommen. 25 Deelnemers, waaronder 9 dames, mogen daar aan meedoen. Echter de storm, die de avond ervoor is opgestoken, heeft het zeewater dermate in beroering gebracht dat de organisatoren het niet aandurven de wedstrijd door te laten gaan. De potentiële deelnemers kunnen onverrichter zake weer retour naar huis.

De Scheldebekerwedstrijd (9) - 1935

Samenvatting

Zaterdag 6 juli 1935 is de datum waarop voor de zesde keer de wedstrijd over de monding van de Westerschelde zal worden verzwommen. 25 Deelnemers, waaronder 9 dames, mogen daar aan meedoen. Echter de storm, die de avond ervoor is opgestoken, heeft het zeewater dermate in beroering gebracht dat de organisatoren het niet aandurven de wedstrijd door te laten gaan. De potentiële deelnemers kunnen onverrichter zake weer retour naar huis.

Om praktische redenen is het niet mogelijk om uit te wijken naar een latere datum in 1935.

De Scheldebekerwedstrijd (8) - 1934

Inleiding.

Op zaterdag 14 juli 1934 wordt voor de vijfde keer de monding van de Westerschelde, van Breskens naar Vlissingen, overgezwommen. Van de 25 gestarte deelnemers, 19 heren en 6 dames, halen er 22 de overkant.

                         De Scheldebekerwedstrijd van 1934.

De voorbereidingen.
Aanvankelijk is de wedstrijddatum op 28 juli vastgesteld, maar reeds medio mei wordt bekend  dat het 14 juli wordt.

De Scheldebekerwedstrijd (7) - 1933

Inleiding.
Op zaterdag 8 juli 1933 werd voor de vierde keer de overtocht van Breskens naar Vlissingen verzwommen. Naast de Nederlandse toppers Frans Kuijper en Jan Stender, de eerdere Scheldebekerwinnaars uit resp. 1931 en 1932, was er het Comité alles aan gelegen het deelnemersveld ook met enkele sterke buitenlandse namen te sieren. Daarin slaagde het met de Engelse lange afstandspecialisten Eric Temme en Fred Milton.
Van de 25 gestarte deelnemers haalden 20 de finish, waaronder alle vijf de vrouwen.

De Scheldebekerwedstrijd (6) - 1932

Inleiding
In 1932 werd op zaterdag 16 juli voor de derde keer de Scheldebekerwedstrijd verzwommen.

In tegenstelling tot de beide voorgaande jaren verliep ditmaal de wedstrijd/organisatie vrijwel vlekkeloos, zonder enige wanklank. De optimisten behaalden definitief hun gelijk op de pessimisten, ofwel volgens Van Woelderen:  Jan Courtage heeft het van Salie gewonnen.
Van de 17 gestarte deelnemers bereikten 12 de finish in Vlissingen.
Aan het slot volgen nog geluidsbeelden van deze wedstrijd.

De Scheldebekerwedstrijd (5) - 1931

Inleiding
In 1931 werd op 29 augustus voor de tweede keer de Scheldebekerwedstrijd verzwommen over de monding van de Westerschelde van Breskens naar Vlissingen. De ogenschijnlijk redelijke weersomstandigheden ten spijt zou deze tocht de zwaarste worden in de reeks die gezwommen is tussen 1930 en 1966.  In deze 'onmenselijke' tocht haalden slechts 2 van de 25 deelnemers de finishlijn en werden wegens algehele uitputting twee deelnemers opgenomen in het ziekenhuis.

Pagina's