Uit archief z.v. de Vikings Harlingen

Terug in de tijd:

Zeven mijl zwemrace Kornwerderzand-Harlingen 10 augustus 1963
Robben-zwemster Judith de Nijs wint zeven mijlrace

Met een groeiende belangstelling voor het lange afstand zwemmen in Harlingen herleeft ook de belangstelling voor de zeven mijlrace. De zeven mijl is de lengte van het traject Kornwerderzand (haven) - Harlingen (zeezwembad), voor een deel uitgezet langs de Boontjes, het vaarwater langs de Afsluitdijk en Friese kust.

Aanvankelijk hadden zich voor de geplande zeven mijlrace van 29 juni een 15 tal enthousiaste zwemmers opgegeven. In juni was het water echter nog veel te koud en daarom werd de tocht verschoven naar 10 augustus. Nu waren er echter maar 10 inschrijvingen waarvan er uiteindelijk 8 aan de start verschenen. De temperatuur van het zeewater was 18 graden, zo'n twee graden warmer dan de buitenlucht. Het was dus beter vertoeven in het water dan er buiten. Voor dat men deel mocht nemen aan de race moest men eerst medisch worden gekeurd. Dit is ook logisch wanneer men bedenkt dat er ongeveer 12 kilometer onder niet al te beste omstandigheden (wind, golven en koud water) zwemmend moet worden afgelegd. Voor de start van de zeven mijlsrace zagen enkele sportvissers op de pier van Kornwerderzand een opeenhoping van schepen. Zo was er bijvoorbeeld het betonningsvaartuig "De Vliestroom", de douaneboot, de Rijkspolitieboot en reddingsboot "Twenthe".

Precies om 4 minuten over 9 doken de 8 deelnemers vanaf het betonningsvaartuig "De Vliestroom" in het haventje van Kornwerderzand. Tijdens de tocht nam de windkracht toe tot 7 beaufort uit zuidwestelijke richting. Toch kon de race doorgaan omdat de zwemmers de stroom mee hadden en de wind praktisch in de rug, zodat eerder van voordeel dan van nadeel kon worden gesproken. Wedstrijdleider bij deze door "De Vikings" uitgeschreven wedstrijd was de heer Jansonides uit Leeuwarden. De jury stond onder leiding van de heer Chr. Doorenbos ook uit Leeuwarden. Iedere zwemmer had een begeleidingsbootje. Aan boord van "De Vliestroom" was een dokter met een complete E.H.B.O. ploeg aanwezig. "De Vliestroom" zou als leidinggevend schip voorop gaan varen. Dit schip was echter te groot om dicht bij de kust te gaan varen zodat de zwemmers te lang ver uit de kust bleven zwemmen en op het laatst grote moeite hadden om dwars door stroom en golven heen naar het zeezwembad te komen. Met Judith de Nijs, Bennie Oomen en Jan van Schijndel voorop kwamen de zwemmers, na het verlaten van de haven, reeds spoedig in een vloedstroom die langs de Afsluitdijk en de Friese kust in noordelijke richting loopt en de deelnemers in een hoog tempo bracht. Na een half uur gingen Judith de Nijs en Bennie Oomen gelijk op maar spoedig daarna kwam er verandering in het weer en daarmee ook in de wedstrijd. Door een overdrijvende bui, die harde wind en regen bracht, werd de zee wild, met schuimkoppen op de golven en een toenemende wind tot kracht 7. Judith de Nijs voelde zich in haar element en kon zich losmaken van de anderen en zelfs een kleine voorsprong opbouwen. Jan van Schijndel bleef haar echter bedreigen. Bij boei 23 waar iets meer dan de helft van de zwemtocht was afgelegd had Judith een voorsprong van ruim 100 meter op haar mannelijke concurrenten genomen. Oomen en van Schijndel zwommen bij elkaar in de buurt. Op afstand waren de boten van de nummer 4 en 5 nog te zien, maar de rest was in een regenbui op de grauwe zee voor het oog verdwenen. Met meer dan 5 minuten voorsprong op nummer twee kwam Judith de Nijs fris en monter aan de finish. Winnares Judith de Nijs schreef haar overwinning toe aan het feit dat ze zich van te voren niet had ingevet met de reuzel zoals de anderen wel hadden gedaan. Die rommel krijg je er haas niet af", zei ze. En als je het koud krijgt zwem je des te harder om er maar zo vlug mogelijk weer uit te zijn. Van Schijndel kwam als tweede binnen. Kanshebber Bennie Oomen had pech. Hij was te ver uit de kust gebleven en dreef met de sterke stroom mee. Waardoor de derde plaats voor hem verloren ging. Voor twee zwemmers waren de elementen te zwaar zij moesten de race voortijdig verlaten.

De uitslag:
1 Judith de Nijs De Robben Hilversum 1.58.12
2 Jan van Schijndel S.N.A. Den Haag 2.03.53
3 Jan Bood D.W.R. Haarlem 2.08.55
4 Bennie Oomen Njord Haarlem 2.14.01
5 Cillie Tabak H.Z.C. Hilversum 2.35.29
6 E. de Leeuw D.W.R. Haarlem 2.38.46

Bron: Clubblad z.v. de Vikings
Overgenomen van Facebook >>> hier <<<