Welke medailles kennen we in open water?

Bij de taakgroep open water zwemmen kwam de vraag binnen welke medailles we allemaal kennen bij onze sport en hoe die verdiend kunnen worden. Ik heb ze op een rijtje gezet:

  1. De herinneringsmedailles (één leeuw). Je moet weten hoeveel kilometers iemand moet hebben voor welke medaille. Die staan in de bepalingen per klassement (vol is recht op medaille). In de klassementen is het vervolgens weer te controleren. Voor leeftijden zonder klassement is het niet te controleren (tenzij toevallig dit aantal voldaan wordt in een regionaal klassement). Voor minioren dient de aanvrager daarom de melding doen van de deelgenomen wedstrijden. Uitslagen zijn te vinden op noww.nl.
  2. Prestatiemedailles OWZ (de kleintjes) worden door klassementstellers uitgezocht. Prestatiemedailles Masters OWZ is mij onbekend. Dat loopt via de Taakgroep Masters.
  3. Klassementsmedailles (één leeuw) worden uitgereikt aan die deelnemer die 1, 2 of 3 eindigt in de klassementen. Geen vol klassement nodig (m.u.v. de Mastersklassementen - daar wél een vol klassement).
  4. ONK-medailles aan de deelnemers van een ONK-nummer of sub-nummer (op leeftijd) die 1, 2 of 3 eindigen. Dit is de medaille met twee leeuwen.
  5. KNZB-Topsportonderscheidingen voor hoge positie in de eindklassering van LEN-cup of Fina worldcup (wordt bijgehouden door het Bondsbureau). Staat in open water boek in 7.4 van de bepalingen.
  6. KNZB-Sportereteken voor deelname aan interlands en dergelijke op uitnodiging van de KNZB (wordt bijgehouden door het Bondsbureau). Staat in open water boek in 7.4 van de bepalingen.

Die laatste twee moest ik ook even opzoeken.

Richard