FKBR Bosporus Continentel 2011

Gezwommen op 17 juli 2011 in Instanbul 1:10:03 .
Wie
Mijn naam is Frank de Boer en 43 jaren jong. Ik woon samen in Amsterdam en werk als Financieel Interim Manager bij HighQ BV www.highq.nl .
Wat
Vanaf mijn 12de tot mijn 14de jaar heb ik aan wedstrijd zwemmen gedaan. Voetballen doe ik echter al vanaf mijn 7de levensjaarbij Flamingo’s 64 in Alkmaar. De laatste 2 jaar heb ik bij mijn broer als organisator van http://openwateralkmaar.nl  2 maal 1000 meter ongetraind schoolslag gezwommen in het Recreatiegebied Geestmerambacht. Mijn broer heeft ook het IJsselmeer (22km) overgezwommen van Stavoren naar Medemblik.
Op internet kwam ik op een gegeven moment een verslag tegen van iemand die in Istanbul van Azië naar Europa was gezwommen door de Bosporus. Deze zwemtocht van 6.5 km sprak erg tot de verbeelding.
 
Waar
Istanbul, vroeger ook bekend als Constantinopel en Byzantium, is de enige stad op aarde die op twee continenten is gelegen. De Bosporus die door Istanbul stroomt, is al 2500 jaar een strategische zeestraat die de Zwarte zee met de Middellandse Zee verbind via de Zee van Marmara en de Dardanellen (Hellespont).
Een stad met een rijke geschiedenis. Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Kruisvaarders, Venetianen, Ottomanen en de huidige Turken.
 
Voorbereiding / Trainen
Om 6.5 km te kunnen zwemmen met borstcrawl was de inschatting dat ik dit in maximaal 2 uur zou moeten kunnen volbrengen. Dit betekende dat ik zou gaan trainen op 1,5 uur borstcrawl, vanaf januari 2011.
Na een voorspoedige trainingsopbouw kreeg ik echter last van overbelasting van mijn schouder en moest gedwongen 3 weken rust nemen. Hierna weer rustig begonnen met trainen omdat ik bang was dat overbelasting weer zou toeslaan.
Aangezien het voetbal seizoen nog niet afgelopen was (nacompetitie) kon ik mij nog niet helemaal op het zwemmen richten. Na de laatste wedstrijd zou ik dit wel kunnen doen ware het niet dat in de laatste wedstrijd van de nacompetitie een ploeggenoot het nodig vond om met vol gewicht zijn elleboog in mijn ribben te planten. De wedstrijd ging ook verloren. Een kwartier voor tijd was de stand nog 1-3 in het voordeel van Flamingo’s zat1. Een gelijkspel of winst zou voldoende zijn voor promotie naar de 4e klasse. Na bijna een kwartier blessuretijd viel toch nog de 4-3 in het voordeel voor SRC waardoor zij promoveerden.
Ik dacht al dat ik de Bosporus Swim moest opgeven door gekneusde ribben maar probeerde toch weer te trainen. Eerst kon ik alleen schoolslag maar na een week kon ik weer redelijk borstcrawl zwemmen met wat pijn. Met nog 1 maand te gaan voor de wedstrijd kon ik (eindelijk) de reis definitief boeken na een geslaagde training van 4 km. Mijn meissie en mijn ouders zouden mij supporteren en tegelijkertijd zouden wij voor de tweede maal de stad Istanbul bezichtigen.
 
De wedstrijd
De dag voor de wedstrijd hebben we een boottocht gemaakt om het parcours te verkennen. Dit bleek door de stroming en de kolken in het water erg zinvol te zijn. In 2010 zijn ongeveer 200 zwemmers uit het water gehaald omdat zij te ver waren doorgezwommen en niet meer in de goede richting konden zwemmen.
 De deelnemers werden met drie boten naar de start gebracht. Ik zat op de derde boot voor deelnemers boven de 40 jaar met de gele badmuts. Totaal waren er ruim 1200 wedstrijd zwemmers. De boten vertrokken onder luid applaus en gejoel van toeschouwers. Bij de start aangekomen werden op basis van leeftijd eerst de oranje badmutsen weggeschoten. Hierna de rode en als laatste de gele. Bij het vallen van het startschot bleek dat er verschillende kanten op werd gezwommen. In het begin kon ik niet lekker doorzwemmen omdat je bij een paar slagen al iemands benen te pakken had. Onder de eerste brug was het veld een beetje vrij geworden en kwam je in een gunstige stroming terecht. Hierna heb ik heerlijk gezwommen in het koude stromingswater met een veilige marge ten opzichte van punten met tegenstromingen. Ik passeerde hierbij ook veel oranje en rode “badmutsen” die eerder gestart waren.
Op ongeveer 1 kilometer van de finish dien je van de Aziatische kant van de Bosporus schuin over te steken naar de Europese kant. Hier miste ik een goed oriëntatiepunt en ben te ver doorgezwommen. Zelfs verder dan de finish. Na een stuk omzwemmen bereikte ik de finish met een tijd van 1 uur, 10 minuten en 3 seconden. Vooraf een fantastische tijd maar achteraf had ik het sneller willen doen. Gezeur achteraf dus……..
 
 
 
 
Ervaring
Fantastisch, mooie stad met kleurrijke geschiedenis, heerlijk zwemmen in zeewater in plaats van een zwembad.
En……….   van Azië naar Europa gezwommen!
 
Foto rapportage
 
Uitslagen
Algemeen
 
Per categorie
 

Verslagen filmpjes
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-10678132

http://www.youtube.com/watch?v=kq6kqt4a0GU

Turks
http://www.youtube.com/watch?v=AxbFHUJZI6c

http://www.youtube.com/watch?v=K1H2xLfEurM

http://www.youtube.com/watch?v=AxbFHUJZI6c

Grts Frank