Openwaterwedstrijden deze zomer open voor deelname van niet-leden

Zwemmers en zwemsters die geen lid zijn van een bij de KNZB aangesloten vereniging kunnen deze zomer deelnemen aan openwaterwedstrijden van de zwembond. De KNZB wil met deze pilot de groeiende groep sportieve zwemmers die geen lid is van een vereniging de mogelijkheid bieden om in wedstrijdverband deel te nemen aan openwaterwedstrijden.

Organisatoren van openwaterwedstrijden onder de vlag van de KNZB krijgen de mogelijkheid om iedereen, lid of geen lid en met of zonder startvergunning, zowel prestatietochten als ook de wedstrijdafstanden aan te bieden. Dit biedt verenigingen een uitgelezen kans om nieuwe leden te werven. De kalender van openwaterwedstrijden telt bijna 25 evenementen en biedt de ongebonden zwemmer die op zoek is naar uitdaging veel gelegenheid tot wedstrijddeelname. Met de inschrijving voor een openwaterwedstrijd, verklaart de deelnemer over voldoende zwemvaardigheid te beschikken om de opgegeven afstand te zwemmen.

De KNZB heeft de afgelopen periode een aantal bijeenkomsten georganiseerd om samen met liefhebbers van open water zwemmen, coaches, sporters en andere belangstellenden te komen tot een Actieplan Openwaterzwemmen. Het openstellen van de wedstrijden is één van de onderdelen uit het Actieplan, waarin het verhogen van het aantal deelnemers aan open water zwemmen een speerpunt is. De KNZB doet in breder verband onderzoek naar manieren om haar sporten toegankelijker te maken voor een breder publiek.