Alex Schelvis en Linsy Heister zeker van WK 10 km

bron: zwemkroniek
origineel: zwemkroniek
door: Oene Rusticus
datum: 17/02/2008, 21:56u

Alex Schelvis en Linsy Heister hebben zich zondag bij kwalificatiewedstrijden in Eindhoven op de tien kilometer geplaatst voor de wereldkampioenschappen open water. De zwemmers kunnen zich hierop in mei in Sevilla kwalificeren voor de Olympische Spelen.

Met een tijd van 1 uur 51 minuten en 49 seconden bleef Schelvis onder vereiste limiet van 1.52.00. Eerder voldeed hij aan de WK-norm voor vormbehoud op de 5 kilometer tijdens de NK open water te Oosterhout afgelopen zomer.
Schelvis zal van 8 t/m 29 maart op hoogtestage gaan in de Sierra Nevada in Spanje en dat doet hij samen met de rest van de open water ploeg.

Linsy Heister liet een tijd van 2.00.34 noteren. Voor een startbewijs moest ze sneller zijn dan 2.01.00. Dat was een knappe prestatie, want de aankomend lerares basisschool verbeterde haar pr met tweeënhalve minuut! "De zware en soms intensieve training is hiermee beloond", zei een trotse trainer Marcel Wouda. Heister trainde soms wel 70 tot 80 kilometer per week en dat is best veel voor vrouwen! Een lange afstandswedstrijd in een zwembad is volstrekt anders dan het echte open water zwemmen. Wouda: "Bij open water zwemmen gaat het vaak om de tactiek en aan het eind om de klassering. In de praktijk betekent dat rustig beginnen en tempo maken aan het eind. Bij de 10 kilometer in het zwembad was er geen sprake van een gelijkmatige raceverdeling. In het begin ging het vrij hard, maar aan het eind moest er wel iets ingeleverd worden."

Ook Maaike Waaijer haalde de limiet met 2.00.53. Ze heeft de pech dat Edith van Dijk zich via een derde plaats bij een wereldbekerwedstrijd heeft geplaatst. Er mogen per land met twee zwemmers starten. Ook Maarten van der Weijden was al zeker van deelname aan de wereldtitelstrijd. Hij kwam daarom zondag niet in actie. Waaijer, die ook bij Marcel Wouda traint maakte net als Linsy Heister enorme progressie. De zwembond kent geen swim offs over lange afstanden, maar wellicht wordt de Eindhovense (nu reserve op de 10 kilometer) ingeschreven voor de 5 kilometer.

Om zich voor de Spelen te plaatsen moeten de zwemmers in Sevilla bij de eerste tien eindigen. "Deze mensen hebben hier de eerste stap naar de Spelen gezet'', stelde technisch directeur Jacco Verhaeren tevreden vast. "Het is mooi dat we de startbewijzen maximaal bezet hebben en dat we er bij de vrouwen zelfs een te veel hebben. Maaike is nu reserve.''

Robin van Aggele trok zich terug van de tien kilometer. De Hilversummer, die naast het zwembadzwemmen heel graag in de zomer uitkomt bij open water wedstrijden, kampt met een lichte blessure. Dat weerhield hem niet om 50 en 100 meter schoolslag te zwemmen bij limietwedstrijden (50 meterbaan) in Amersfoort

Van der Weijden kwam vrijdag wel uit op de 5 kilometer. Hij scherpte daarop met 54.06,88 het Nederlands record op aan. Hij had dit record sinds vorig jaar met 54.12,23 in handen. De 26-jarige zwemmer plaatste zich op deze afstand voor de WK, maar hij weet nog niet of hij in Sevilla op de 5 kilometer zal starten. Hij concenteert zich op de olympische 10 kilometer. "Ik houd wel alle opties open'', aldus Van der Weijden.

Vrijdag imponeerde Job Kienhuis al op de 5 kilometer en ook hij waagde zich vandaag aan de dubbele afstand. De zwemmer uit Denekamp woont sinds 5 maanden en Eindhoven, waar hij een HBO-studie Bouwkunde volgt aan de Fontys Hogeschool en traint bij Eiffel Swimmers NZE. Wouda: "Ja, hij maakt heel veel indruk, maar de 10 kilometer was nu nog even te veel van het goede. Vrijdag zwom hij de laatste 1500 meter van de 5 kilometer sneller dan de afzonderlijke wedstrijd bij de Dutch Open begin december!"