Zwemtocht over de Westerschelde

bron: http://www.deweekkrant.nl  door: Tara De Vriend

UPDATE 15 MAART

De zeezwemtochten  op Walcheren hebben hun plek veroverd. Op 20 juli 2014 wil de organisatie de Scheldeoversteek herintroduceren : de spectaculaire  +- 5 kilometer lange tocht over de Westerschelde, van Vlissingen naar Nieuwesluis .
Peter Rotte van de Stichting Zwemmen langs Walcheren is enthousiast. “In 2014 bestaat Zeeuws Vlaanderen tweehonderd jaar. Daar horen bijzondere evenementen bij.

Tussen 1932 en 1964 is de wedstrijd tussen Breskens en Vlissingen tweeëntwintig keer gezwommen. De scheepvaart werd twee uur stilgelegd, wat nu niet meer mogelijk is, hoewel... Leuk om te vertellen is dat trainingsmethoden  onbekend waren. Zeeland had niet eens een overdekt zwembad. Medische keuring bestond uit tien kniebuigingen en op de handrug blazen. Zwemmers werden met schapenvet ingesmeerd ter bescherming tegen de kou.” De records staan op naam van Herman Willemse ( 1959 : 1.01.26 uur ) en Judith de Nijs ( (1962 : 0.59.11 uur ) Na 1966 stopte de organisatie met deze wedstrijd. Rotte werd in 1961 voor de derde keer eerste Zeeuw en won de wisselbeker.

Proeftocht

“Volgend jaar willen we  de Scheldeoversteek starten vanaf de Leugenaar in Vlissingen en finishen op het strand van Nieuwesluis. We wachten nog op toestemming van de Antwerpse havenautoriteiten .

Dit jaar bieden we de gelegenheid  te proeven van de oversteek van de Westerschelde door van hotel Tien Torens in Zoutelande naar Panta Rhei op het  Nollestrand in Vlissingen te zwemmen , zeven kilometer en de langste van onze zwemtochten.” Het vertrek is om 18.30 uur en de tijdslimiet is twee uur. Peter Rotte roept geïnteresseerden op om in te schrijven. “Deze en de drie 4 kilometertochten vooraf geven een idee voor de oversteek in 2014.”

Zwemwedstrijden

De wedstrijden  zijn dit jaar op :

24 juli Oostkapelle > Domburg;

31 juli Westkapelle > Zoutelande ;

7 augustus Dishoek > Zoutelande;

17 augustus Zoutelande > Vlissingen;

21 augustus zeezwemrace Vlissingen

zwemmenlangswalcheren.nl