Klassementen

Ik heb me nu al een tijdje verbaasd over de opzet van alle klassementen. Deze krijgen nu vorm en zo zie je dat er iemand bij de dames gaat winnen, terwijl die haast geen kilometers heeft gezwommen. Nu gun ik het iedereen, maar ik vind het eigenlijk belachelijk dat je met 2x 10km, 1x5km en 2km en een 3km het klassement vol kan zwemmen en ook het eindklassement wint als je Nederlands Kampioen bent geworden,  terwijl iemand anders het hele seizoen verder alles wint en meer gewonnen kilometers achter zijn/haar naam heeft staan. Ben ik de enige die er zo over denkt of zijn er meerdere mensen die dit ook vinden? Moet het aantal kilometers voor het klassement omhoog of ander soort systeem?

Daarnaast verbaas ik me ook over de masterklassementen. Je kan alles winnen, maar als je 1 wedstrijd niet meedoet en daar wordt een snellere tijd gezwommen omdat bijv de baan eigenlijk te kort is, dan kun je daar je hele klassement door weggooien. Eigenlijk zou je naar een punten systeem moeten gaan waarin je bijv het aantal punten krijgt op welke plek je bent geeindigd...dus nr 1 krijgt 1 punt, nr 2 krijgt 2 punten en dan tellen de 5 of 7 beste plaatsen mee voor het klassement. En bij een gelijke stand kijk je naar de meest aantal eerste plaatsen, zijn die gelijk dan naar het aantal 2e plaatsen enz..Lijkt mij een betere oplossing, dan dit, want de zwemmers die bijv in breukelen zwemmen hebben altijd voordeel ( hoe kan het dat die baan altijd snel is? Super water? ;) ), terwijl sommige masters door bijv. werk niet in breukelen kunnen zwemmen?

Een paar gedachtenkronkels van Alexander Hulleman


reactie Harold Matla:

Het maakt niet uit welk klassement je hebt, er zal altijd discussie blijven.
Het gaat om het uitgangsprincipes en daar is zeker over nagedacht door de werkgroep in de loop der jaren.
Bovendien zijn de uitgangspunten en klassementsvoorwaarden van tevoren bekend en kan je daar je strategie op bepalen als je zo nodig wilt winnen. Dan moeten er ook de juiste keuzes worden gemaakt. Als werk een beletsel is, moet je simpel ander werk zoeken.

Volgens mij is er bij de dames geen discussie wie de beste is, aangezien de dame in kwestie alle wedstrijden van haar concurenten heeft gewonnen. In jouw voorstel zou je er een wedstrijd van maken om zoveel mogelijk wedstrijden te zwemmen. De toppers doen ook mee aan wereldbeker wedstrijden en een OS of EK en hebben daar een eigen planning voor en zwemmen daardoor dus ook minder wedstrijden in Nederland.

Als je het aantal kilometers verhoogt, zouden deze toppers mogelijk niet meer het klassement kunnen volzwemmen en mis je dus de kans deze zwemmers in de Nederlandse competitie in actie te zien.

Bij de Masters gelden andere zaken en gedachten. De situtatie hier is dat er veel verschillende leeftijdscategorieën zijn. Een puntensysteem heeft dezelfde bezwaren als die je noemde bij de dames. Bovendien zou je in jouw voorstel winnen als je geen wedstrijden zwemt ;-).
Afgelopen seizoen is bij de Masters al het aantal meetellende wedstrijden verhoogd van 4 naar 5, zodat het effect van snelle banen minder wordt. Nog verder ophogen, zou op dit moment tot gevolg hebben dat er minder mensen het klassement volzwemmen en het klassement hierdoor minder kwaliteit krijgt. Meer deelnemers en/of meer wedstrijden is een voorwaarde om hier een volgend stap te maken.
 

Het feit dat de ene baan sneller is dan de andere heeft te maken met de locatieomstandigheden die bij bijv. Breukelen gunstig zijn. Daarnaast de strijd tegen de (weers)elementen die de echte open water zwemmer het meest aantrekt.

Het enige dat eerlijk en fair is, zijn de onderlinge confrontaties bij de verschillende wedstrijden. Elke poging om een eerlijk klassement over meerdere wedstrijden te maken, is gedoemd te mislukken als ze niet allemaal meetellen en de voorwaarden en omstandigheden niet overal gelijk zijn.

Al met al is het de charme van het open water zwemmen dat het niet geconditioneerd is, maar er onzekere factoren zijn en het dus niet altijd vast staat wie gaat winnen omdat de omstandigheden voor de één gunstiger kunnen uitpakken, dan voor de ander. Als die factoren er niet zouden zijn, was het ook geen sport.

Bovendien gaat het er voor de meeste deelnemers echt niet om het winnen, maar meer om de uitdaging en de onderlinge sportieve strijd.


reactie Jankees Boer:

Hoi Alexander en Harold,

Ik begrijp de kritiek van Alexander maar sluit me aan bij Harold. Ieder systeem heeft voor en nadelen.

Na een korte brainstormsessie met Guus afgelopen weekend kwam ik tot het volgende:

Terug naar de oude situatie van 2 verschillende klassementen voor de dames en

heren.

* een klassement voor de 2 en 3km waarbij ook een 5km gezwommen moet worden.

* een lange afstandsklassement voor de 5km en meer.

(de 5km kan bij alletwee de klassementen meetellen...)

Nu de 10km Olympisch is geworden, lijkt me een lange afstands klassement goed voor de bevordering van het lange afstandszwemmen, en een deel van de kritiek van Alexander wordt gelijk opgelost.

Wie heeft er een beter idee en/of een idee voor de master klassementen?

Jankees Boer


reactie alexander hulleman:

hai jankees!

 

Nou dat zou idealer zijn om de heren/dames klassementekm n terug te laten gaan naar de 2&3 kmers en 1 5km erbij...en de rest van de afstanden in een apart klassement.

 

Hoi Harold

 

Ik snap de charme, maar toch blijf je nu als masters verplicht om alles mee te zwemmen om zo zeker te zijn om je plekje in het klassement te verdedigen. Daarbij krijg je natuurlijk alleen punten als je start en moet je minimaal 5 x zijn gestart om in het klassement mee te doen...Maar andere goede ideeën voor de masters zijn altijd welkom!

 

Ben iig blij dat er wel over na wordt gedacht...


reactie Erwin Zuijdervelt:

Ook ik ben met Harald eens.

Daarnaast is het een aanwinst als het lange afstandsklassement erbij komt.
Laten we maar hopen dat het dan ook tevens een bevordering zal worden voor het lange afstandszwemmen.
Naar mijn weten is Nederland ook de enige die een klassement voor het openwater zwemmen heeft.
Andere landen hebben (volgens mij) zoiets als trophy's (aantal wedstrijden (1 wedstrijd 1 afstand) die voor een prijs geldt) .
 
Daarnaast is het huidige master klassement prima. Als ik het goed begrijp in jouw voorstel.
Zou een langzamere zwemmer 5 keer kunnen winnen als hij of zij weet dat zijn concurrent niet kan zwemmen.
Zo heb je ineens meerdere eerste prijzen.
 
Om het zo eerlijk mogelijk te maken heeft Harold ook aangekaart.
"Het enige dat eerlijk en fair is, zijn de onderlinge confrontaties bij de verschillende wedstrijden."
 
Maar goed we zijn Nederlanders dus we horen te zeuren.. Maar waarom zeuren we niet dat we dit jaar slecht weer hebben gekregen voor het openwater??? Ondanks dat zijn er dit jaar meer starts geweest dan vorig jaar!