Caspar de Robles zwemtocht

Harlingen: Toen Friesland op 1 november 1570 getroffen werd door de Allerheiligenvloed die bijna het gehele gewest overstroomde, grote schade aanrichtte en de dijken in ontredderde toestand achterliet, werd er door de bemoeienissen van de stadhouder van Friesland Caspar de Robles snel een akkoord bereikt om de dijken met name rond Harlingen te dichten en te versterken.

zwemverenigingdevikings.nlDeze Caspar de Robles kon toen niet weten dat 438 jaar later 7 zwemmers van de Harlinger zwemvereniging de Vikings langs zijn dijk een bijna 4 km lange zwemtocht van Dijksterburen naar de Zuiderpier zouden gaan houden.

Zes master zwemmers, en wedstrijdzwemmer Marco Brouwer, gingen zaterdagmiddag 9 augustus om half drie, in het tot 20 graden opgewarmde water van de Waddenzee, van start om de eerste Caspar de Roblestocht te zwemmen. Na een prima start, zuidwesten wind kracht 4 Bft in de rug en de stroming mee, werden de omstandigheden in het laatste deel van de tocht zwaarder, de wind trok aan tot 5 a 6 Bft waardoor er behoorlijke golven kwamen te staan, die de zwemmers het zicht op de finishplaats bemoeilijkten. Enkele zwemmers raakten hierdoor lichtelijk uit koers, maar werden dan door de volgboot, naar de goede richting gewezen. Marco Brouwer kwam als eerste voldaan bij de finish aan, in de snelle tijd van 50 minuten en 40 seconden. Sander Jilderts volgde in 52.15. Martin Treub zwom een uitstekende race en werd in 57.15 afgeklokt.

De enige dame in het herengezelschap Kirsten van Santen finishte in 1 uur en 17 seconden. Reinier Ingwersen voelde na 1.01.07 weer grond onder zijn voeten en kort daarachter finishte Jelle Haan in 1.01.20. Harm Alberts behaalde een prima prestatie, nog maar kort in de zwemsport aanwezig, wist hij zijn 3,7 km zwemmen in 1.11.57 te voltooien. Misschien dat deze goed geslaagde zwemtocht aanleiding kan zijn om er in de toekomst een georganiseerde wedstrijd van te maken.

Jelle Haan z.v de Vikings