Dit weekend: Anna Paulowna en Alkmaar

22/07/2010 Aanstaande zaterdag en zondag zal er gezwommen worden in de provincie Noord-Holland.

Zaterdag organiseert Z&PC Oude Veer in Anna Paulowna de Lange Afstandswedstrijd “Oude Veer”, vanuit de jachthaven. Met een programma vanaf 11 uur, inclusief drie prestatietochten voor de jeugd, zal dit een mooie wedstrijd worden. Daar hebben wij tenminste alle vertrouwen in!

De wedstrijd bij Oude Veer heeft een zeer rijke traditie en lange historie. Er was jaren lang de roemruchte 3 (of was het 4?) sluizenmarathon over 16km. Die werd dan de zondag, na de reguliere wat toen nog heette “Langebaanwedstrijd”, gehouden. Helaas is dat deel doordat komen te vervallen vanwege buitenlandse deelnemers die hun hotelrekening niet wilden betalen. De organisatie raakte in geldnood, maar heeft de reguliere open water wedstrijd gelukkig toch weten te redden.

Zondag, de dag na de wedstrijd van de “Oude Veer”, zal in het Recreatiegebied Geestmerambacht in Alkmaar, door DAW-FINENZO, de 12e Open Water Wedstrijd Geestmerambacht georganiseerd worden. Om 10 uur zal daar het eerste programmanummer van start gaan. Ook zullen er tussen de ‘normale’ programmanummers, drie prestatietochten en zelfs een ploegenrace worden verzwommen. Het hoofdnummer van de wedstrijd is de 5km vrij voor dames en heren. Het belooft een spektakel te worden met goede deelname. Een laatste test voor het EJK in Hoorn.

Beide wedstrijden dit weekend vallen onder het Samenwerkingsverband Open Water Zwemmen Noord-Holland. De wedstrijden zullen daarom meetellen voor de Noord-Holland bekers en de Edith van Dijk stimuleringsprijs voor de meisjes, en voor de jongens de Maarten van der Weijden stimuleringsprijs.

  • za 24-07-2010 Oude Veer, Anna Paulowna - Aanvang: 11h00
  • zo 25-07-2010 12de Geestmerambacht, Alkmaar- Aanvang: 10h00

Nieuw buitenbeentje in Rotterdam

In de Maasstad wordt voor de derde keer het Rondje Noordereiland gehouden. Dat is weliswaar geen KNZB-wedstrijd, maar wel een leuke tocht om aan deel te nemen. Veel wedstrijdzwemmers kennen deze tocht niet en zijn ook behoorlijk afgeschrikt door de hoge inschrijfkosten (meer dan het 10-voudige dan we gewend zijn voor een 3km (die in google earth maar 2850m blijkt te zijn). Je krijgt er overigens wel enorm waar voor je geld inclusief een diner en voor je ouders (of andere supporters) een vip arrangement op zo’n bekende Spido rondvaartboot. De veiligheidsmaatregelen die voor de vergunning om hier te zwemmen zijn bijzonder groot om niet te zeggen extreem: elke zwemmer zijn eigen begeleider op de kant, ongelofelijk veel reddingsbrigade, arts op het water (dat zien we enkel in Medemblik), heel veel duikers, behoorlijk wat EHBO, een speciale sportkeuring voor 50+ deelnemers en een wavestart om de zwemmers overzichtelijk over het parcours te verdelen. De stichting Aquarius die deze tocht organiseert heeft reeds enige tijd contact met de KNZB en is in het proces om een van de eerste stichtingen te worden die lid zijn van de KNZB.

De TOWZ heeft zijn eigen waarnemer te water gestuurd om eens rustig vanuit de deelnemerspositie te kijken of dit evenement een aanwinst kan zijn voor ons open water circuit.