Linsy Heister kan terugkijken op een sportief geslaagd 2010. Europees en wereldkampioen worden is en blijft een opzienbarende prestatie. Europees lange afstandzwemster van het jaar, Genomineerd worden voor het Nederlandse Sportgala, een van de prijswinnaars in een Interviewspecial van Volkskrant Magazine van 24 december, het zijn maar enkele bijzondere gebeurtenissen in het leven van een zwemtopper. Voor Daan Glorie genoeg reden om haar enkele vragen te stellen.
Linsy, hoe gaat het met je?
Met mij gaat het allemaal goed! Ik heb best een drukke periode achter de rug, o.a. door de nominatie voor sportvrouw 2010, maar het is super om allemaal mee te maken. Echter, ik kijk ook wel uit naar 2011: weer met een schone lei beginnen en de zweep erover! Weken van 100 km maken en afzien!
Gefeliciteerd met je nominatie tot sportvrouw van 2010. Wat was je eerste reactie toen je gehoord had over de nominatie? En wat betekent deze nominatie voor jou?
Ondanks dat ik er na de WK en EK al stiekem eens over na had gedacht (‘Een nominatie zou misschien wel eens mogelijk zijn…’) was ik erg verrast en verbaasd toen ik uiteindelijk de gouden envelop ontving. Ik stond echt even perplex! Het was (en het voelt nog steeds als) een enorme eer. Genomineerd worden is een van de meest bijzondere dingen van het afgelopen jaar. Daar had ik nooit van durven dromen. In 2009 zat ik als A-sporter in de zaal en bedacht ik mij: ‘Genomineerd zijn is voor mij niet weggelegd’. Een jaar later ben ik aanwezig als genomineerde. Helemaal fantastisch!
Dit jaar pakte je de Europese titel op de 10km en de Wereldtitel op de 25km. Hoe kijk je terug op deze races? En welke is de meest speciale voor jou?
Beide races zijn voor mij heel speciaal. De titels zijn moeilijk of eigenlijk niet met elkaar te vergelijken. De 10 km is een Olympische afstand: de concurrentie was groter en ook het aantal deelnemers was meer. Maar de 25 kilometer was mijn eerste internationale titel. Aan de 25 kilometer heb ik dan ook de allerbeste herinneringen: die titel zal ik altijd koesteren.
Had je de goede prestaties aan zien komen?
Nee. Dat verwachtingspatroon is voor mij ook niet vreemd, want ik ben graag de underdog. Ik zal niet snel hoog van de toren blazen. Ik verras liever. Zowel mijzelf als anderen. Ik presteer ook het beste wanneer ik met lage/lagere verwachtingen het water inga. Het is een strategisch (mentaal) spelletje dat ik met mijzelf speel. Echter, na deze zomer is het moeilijk om nog de rol van underdog in te nemen. Ik zal moeten leren omgaan met het verwachtingspatroon van anderen en ja, stiekem ook met die van mijzelf. Inmiddels weet ik ook dat ik tot meer in staat ben dan ik zelf altijd dacht en nog steeds denk.
Op de 25km durfde je weg te zwemmen van de andere zwemsters en daardoor los te zwemmen. Wanneer nam je die beslissing? En was je niet bang om te worden bijgehaald?
Eind ronde 7, nog iets meer dan 7,5 km te gaan, versnelde een Française. Ik was tijdens de race al plannen aan het maken om er op een moment vandoor te gaan en wachtte het moment af om toe te slaan. Dit was het ideale moment! Ik zwom naar haar toe en vanaf dat moment was het voor mij: nu of nooit! Volle bak ervandoor gaan en kijken of ik dit kon vasthouden. Ik keek geregeld achterom, maar ik zag door de hoge golven niet wat er achter mij gebeurde. Ik had wel door dat ik enige afstand had opgebouwd. Daardoor ben ik maar door en door blijven gaan. Maar ik bleef anderhalf uur nuchter: ik kon wereldkampioen worden als ik zo doorging, maar ik wilde mijzelf niet gek maken. Ik kon altijd nog helemaal stuk gaan en ingehaald worden. Gelukkig kon ik mijn snelheid blijven vasthouden en werd de afstand tussen mij en mijn concurrenten alleen maar groter.
Je maakt een mooie progressie mee onder je coach Marcel Wouda. Wat doet hij om jou optimaal te presteren? En hoe verloopt de samenwerking met hem?
Ik vind Marcel vooral inhoudelijk een goede trainer. Ik weet dat de plannen die hij bedenkt en de dingen die we ook daadwerkelijk uitvoeren,altijd goed hebben uitgepakt. Dat geeft mij vertrouwen om samen met Marcel keuzes te maken en erop te vertrouwen dat deze goed blijven uitpakken. Tot nu toe ben ik mijzelf blijven ontwikkelen. Marcel en ik werken nu al 4 jaar samen en we hebben in die jaren veel van en met elkaar geleerd. Dat vormt een goede basis voor onze samenwerking.
Als openwaterzwemster maak je vaak weken van meer dan 100 kilometer. Hoe moeilijk is het om je te blijven focussen op lange trainingen? En beland je nooit in een “sleur”?
In november heb ik, na een lang seizoen, een maand vakantie gehad. De decembermaand hebben wij gebruikt om op te starten. We zwommen trainingen van 5-7 km. Het klinkt misschien gek, maar ik verlang er echt naar om weer trainingen van 10-15 km te maken. Natuurlijk is het fijn om na 2 uur (of eerder) klaar te zijn, maar uiteindelijk krijg ik daar geen goed gevoel van.
Ook al zijn de lange trainingen niet altijd feest, mentaal kun je soms knettergek worden van bijna 4 uur non-stop zwemmen, het is mijn tak van sport en ik voel mij het prettigst bij het zwemmen van lange trainingen. En niet te vergeten: ik presteer er ook het beste onder!
2011, wordt een belangrijk jaar. Immers je kunt je kwalificeren voor de Olympische Spelen van Londen 2012. Wat zijn de eisen? En waar kun je je kwalificeren?
De kwalificatie eisen lijken steeds weer wat te veranderen. Echter, één ding is zeker: een plaats in de top 10 op de WK in Shanghai (juli 2011) betekent een rechtstreekse plaatsing voor de OS in Londen 2012!
Hoe ziet je traject eruit richting de Olympische kwalificatie in 2012?
De komende weken zullen we (weer) veel omvang gaan draaien: weken van 100 kilometer. Eind januari gaan we naar Tenerife voor een trainingskamp. Daar verheug ik mij nu al op: alleen maar zwemmen en voor de rest geen andere bijzaken aan je hoofd! In de komende 6 maanden zal ik geen wereldbekerwedstrijden zwemmen (zoals ik normaal gesproken wel doe),maar vooral thuis blijven om te trainen. Ik heb de afgelopen jaren al de nodige ervaring in het open water opgedaan, dus vinden we het belangrijk om de basis weer te leggen en uit te bouwen. Voor Shanghai zal ik nog wel een aantal wedstrijden in Europa zwemmen om het racegevoel te krijgen.
Hoe combineer je het vele trainen met je studie aan de Fontys Hogeschool?
Afgelopen juni heb ik het derde jaar van mijn studie afgerond. Ik heb nu nog één jaar te gaan en dat is het afstudeerjaar. In het vierde jaar moet ik een LIO-stage lopen. Dat betekent 3 dagen in de week verantwoordelijkheid voor een groep kinderen en dat is eigenlijk niet te combineren met topsport. Vanaf mijn eerste jaar van de Pabo staat het zwemmen op nr. 1 en heeft dat de prioriteit. Het eerste jaar heb ik regulier gevolgd en vanaf het tweede jaar volgde ik een speciaal (topsport)traject. De Fontys Pabo in Eindhoven heeft mij hier erg goed bij geholpen en in begeleid. Er vanuit gaand dat ik mij kwalificeer voor Londen, zal ik graag in 2012-2013 (na de Spelen) willen afstuderen. Ik ben dan (als alles goed gaat natuurlijk) 25 jaar als ik mijn diploma heb. Dat is een mooie leeftijd om voor mijzelf te beslissen of ik nog verder wil met zwemmen! Op dit moment sta ik daar positief tegenover, maar ik vind het niet realistisch om nu al te zeggen of ik over drie jaar nog steeds het leven wil leiden wat ik nu leid en daar nog plezier in heb.
Maak de volgende zin af: “Openwaterzwemmen is het mooiste wat er bestaat, omdat…”
het een bijzondere en unieke sport is. Het is niet iets dat iedereen wil of kan. Iedere race is weer anders en zowel de wedstrijd als de prestatie kan niet met elkaar vergeleken worden. Ook al is iedere wedstrijd een veldslag (met name de 25 kilometer), het is een heel bijzonder gevoel om urenlang met iets bezig te zijn en in een soort trance of roes terecht te komen: door vermoeidheid, emotie, spanning, opwinding, etc. Je bouwt in een race echt iets op en dat eindigt binnen de 2 of 6 uur. Dat vind ik een bijzonder gevoel. Daarnaast is het fantastisch om in de buitenlucht te zwemmen. Eerlijk is eerlijk: ik blijf angstig als ik in de zee moet zwemmen, maar de plekken die ik zie en het water waarin ik zwem, zijn vaak fantastisch.
Linsy, hartelijk dank voor dit interview en veel succes op weg naar de Olympische kwalificatie!