U bent hier

column

Column over Maarten van der Weijden door Alexander Hulleman

Afgelopen weekend was heel Nederland in de ban van een man: Maarten van der Weijden.
Een uniek sportman die het open water zwemmen in Nederland immens populair heeft gemaakt. Na zijn Olympische titel stopte hij en ging het werkveld in. Via Unilever kwam hij uiteindelijk bij KWF uit en uiteindelijk bij zijn eigen foundation.

'Het Beest' Sharon van Rouwendaal blijkt ook maar een mens

Er was eens een Beest. Het was niet zomaar een beest. Het was een waterbeest. Ze woonde in Loch Lomond, het grootste en misschien ook wel diepste meer van Schotland. Het meer was koud, maar dat deerde niet. Het Beest bezat het water. Het was van haar. Anderen gunde ze hooguit druppels.

Alternatieve klassementen tot en met het Y en nieuwe column “Deelnemersaantallen tot en met 15 juli” gepubliceerd

Inmiddels zijn de alternatieve klassementen tot en met “het Y” gepubliceerd alsmede de column: “Deelnemersaantallen t/m 15 juli 2018”. Voor meer informatie, ga naar:

1e deel van drieluik over de Open Water Klassieker De Lektocht gepubliceerd

Datum: 
vrijdag, 25 mei, 2018 - 18:00

Sinds 23 mei is het eerste deel van in totaal drie delen van de column over de Open Water Klassieker De Lektocht geplaatst op de website www.georgesports.eu.

Is zwemmen in de Waddenzee saai en geestdodend?

Tijdens een zwemtraining in het binnenbad kreeg ik de vraag, is het niet saai en geestdodend om in de zomermaanden vrij regelmatig lange zwemtrainingen (4km) te maken in de Waddenzee. Die vraag kon ik wel heel snel en gemakkelijk beantwoorden.

Maarten van der Weijden bereidt zich voor op Elfstedentocht

Maarten blikt terug over 2017 en nodigt uit voor de elfstedentocht:

Het Zwarte Woifke

1970. Trainingskamp KZC in Winkel. 3 weken in tenten. Trainen in het natuurzwembad De Wirg (zie foto). Tijdens dit trainingskamp met de Haarlemse geweldenaar Hans Prins “even” het IJsselmeer, Stavoren – Medemblik 22 kilometer, over. Op vrijdagavond naar Medemblik. De briefing in café “Het Swarte Woifke”. Slapen bij de familie Rein Pronk. In alle vroegte als enige met de auto naar Stavoren (Friesland), alle anderen varen over! Omkleden in de visafslag. Invetten met lanoline. De begeleidingsboot op. De haven uit. 8 mannen en 1 vrouw. De duisternis in. Op naar Medemblik. Windkracht 6 à 7. De geschiedenis van ’s lands mooiste en oudste zwemmarathon is officieel gestart. 7 uur, 2 minuten en 3.2 seconden en vele ontberingen later is Hans in de haven. Winnaar op slechts één minuut gevolgd door Jan Visser. Ook Hans Arendsen, nummer drie, bereikt de overkant onder het toeziend oog van vele duizenden belangstellenden. 6 uitvallers. Zie voor een compleet verslag deze column.

50X de Bosbaan met de Masters in de hoofdrol

Zaterdag 29 juli 2017 staat de 50e editie van De Bosbaan Open Water zwemwedstrijden op het programma. Na sluiting van de inschrijvingstermijn, afgelopen dinsdag 25 juli 2017 om 20.00 uur, is het aantal starts 578. Mogelijk dat de “kaap van 600” aanstaande zaterdag wordt genomen doordat er nog een aantal recreanten inschrijft. 578 starts is een buitengewoon goede start van het tweede deel van dit Open Water seizoen. Geen enkele organisatie in de eerste helft, afgelopen zondag afgesloten met de wedstrijd in Medemblik, komt in de buurt van dit aantal starts. Wel dient te worden opgemerkt dat De Lektocht meer dan 400 deelnemers scoorde. Het verschil tussen deelnemers en starts?

Open water zwemmen: een sport apart

Hoe ziet een dagje open water zwemmen er nou uit? En waarom is open water zwemmen nou zo leuk? Mijn blog vertelt het! 

Je moet het zien als een dagje camperen..

Column 2014-07: Einde schoolslagtijdperk?

Het schoolslagtijdperk lijkt voorbij. Na dit seizoen zullen er geen schoolslagafstanden op het programma van een openwater-affiche staan.

Met nog maar net een handjevol deelnemers bij de heren en de dames lijkt de schoolslag ten dode opgeschreven. Het enige land waar de schoolslag als serieuze slag in het openwater zwemmen wordt gezien, lijkt de rug naar de sloomste slag op de buik te keren.

Column 2014-06: Viswedstrijdbeker

Al jaren ben ik voorstander van het afschaffen van bekers voor de winnaars van een afstand. Ik heb er zelfs in 2012 op een subtiele manier vanuit naam van een beker een column aan besteed. (column: oud en afgedank) Als je op het podium mag staan na een wedstrijd, vind ik dat je je prijs altijd in ontvangst moet nemen. Sommige mensen peren 'm na de afstand, omdat ze thuis nog moeten strijken, stofzuigen, een feestje hebben of omdat ze gewoonweg geen zin hebben om een beker op te halen, want het is al de 345e beker die ze winnen.

Column 2014-04: Dronken langs de gracht in Leiden

Met hoofdpijn en met mijn hoofd nog vol drank werd ik wakker. Ik lag in een onmogelijke positie aan de rand van de gracht aan de Beestenmarkt in Leiden op de koude stenen van de straat. Toen ik eindelijk besefte waar ik lag en de omgeving scande zag ik diverse andere open water zwemmers naast mij liggen. De een lag er nog ongelukkiger bij dan de ander en sommige lagen in zo diepe slaap, dat hun mond een beetje openstond en het kwijl langs hun mondhoeken op de klinkers droop.

Column 2014-05: Hansie Gefeliciteerd...

Afgelopen weekend was hij jarig. Hansie uit Hoorn. Je weet wel, die man met zijn camper vol met ijsjes van Ola en broodjes knakworst voor zijn jeugd uit Hoorn.
Ooit was hij vader van twee jongens die verdienstelijk meezwommen in het open water circuit. Rein op de vrijeslag, Bruun op de schoolslag. Jarenlang reed hij als vader zijn kinderen door heel Nederland. Uiteindelijk werd hij trainer van een groep jeugd uit Hoorn.

column 2014-03: Rombalderie

De eerste zwemkilometers zitten erop. Altijd heerlijk om het eerste startsignaal van het seizoen te horen. Uiteraard hoor je dat signaal pas na het gebruikelijke toneelstukje waar iedereen eerst op één lijn moet liggen en de starter met een steeds strengere blik iedereen op de juiste plek dirigeert. Als dan het startschot, het fluitje of de toeter gaat weet je dat het open water seizoen echt is begonnen. Een heerlijk gevoel.

Pagina's