Toppers van Nu deel 11: Loek van Houtert

"Ik richt me op het EJK Openwaterzwemmen"

Loek van Houtert (De Dommelbaarzen), winnaar van het junioren vrije slag klassement, heeft een goed openwaterseizoen achter de rug. Daan Glorie legde hem enkele vragen voor en was benieuwd naar de slechtste en beste race van Loek dit seizoen.

Ben je tevreden over het afgelopen openwaterseizoen?

Dat kun je wel zeggen ja, ik zou niet weten hoe het voor mij beter had gekund. Mijn doel was het winnen van het Nederlands juniorenklassement, en dit is gelukt. Ik heb lekker gezwommen en ook harder dan ik had verwacht. Misschien had het weer soms wel wat beter gemogen, maar daar heb ik tijdens het zwemmen nooit zo’n last van.

Wat was je beste race dit seizoen en waarom? En wat was je slechtste race?

Van alle races dit seizoen vond ik zelf de 1000 meter Junioren in Alkmaar de beste. Het weer was echt slecht, en even dacht ik dat de wedstrijd zou worden afgelast. Hij ging gelukkig gewoon door, en in de golven en regen zwem ik altijd goed. Ik was de enige die de baan strak zwom, en niet met een omweg. Hierdoor was ik zonder echte inspanning bijna 30 seconden eerder binnen dan de nummer 2, dat was toch wel gaaf. Mijn slechtste races waren Strijen en Amsterdam, waar ik echt last had van rugpijn en niet meer lekker (laat staan goed) kon zwemmen. 

Hoe ging het ONK in Oosterhout? Beschrijf deze race.

Het ONK in Oosterhout was voor mij een hele aparte wedstrijd. Winnaar Lars Schoffelmeer bleef maar tempowisselingen plaatsen, en ik was al voor het keerpunt helemaal kapot. Het tempo lag veel te hoog. Er viel een gat na het keerpunt en wij gingen er met z’n tweeën vandoor. Hij op kop, ik in de slipstream. Toen kwamen we echter de langzaamste dames tegen en ineens was ik hem kwijt. Toen kwam ik de man met de hamer tegen. Ik werd nog door Pepijn Smits ingehaald, en werd uiteindelijk 3e.

Waar was je eerste openwaterwedstrijd? En wat herinner je van deze wedstrijd?

Mijn eerste openwaterwedstrijd ooit was in Oss(in 2007), nog op de oude baan. Als miniorenzwemmer zwom ik 500 Vrij. Ik wist eigenlijk niet waar ik heen moest en zwom maar ergens heen. Ik vond het wel grappig.

In Vught werden de prijzen uitgereikt door Arthur de Rouw, een vroeger talentvol openwaterzwemmer. Is hij een voorbeeld voor jou?

Arthur de Rouw heeft als enige Dommelbaars nog staande Nederlandse Records, op de 1500 Vrije Slag 15 en 16 jaar. Ook was hij een hele goede openwaterzwemmer. Ik kan me als Dommelbaars nauwelijks een beter voorbeeld bedenken.

Wat vind je precies zo leuk aan openwaterzwemmen? Welke openwaterwedstrijd (naast Vught) vond je de leukste en waarom?

Voor mij hebben alle wedstrijden wel wat bijzonders, echt een favoriet heb ik niet. De omstandigheden zijn altijd anders en dat maakt het juist zo leuk. Daarbij voegt het tactische zwemmen iets toe wat ik binnen niet ervaar. De sfeer bij het openwaterzwemmen vind ik ook altijd veel gezelliger. En tot slot zijn er geen keerpunten, daar heb ik zo’n hekel aan.

Op je twitter: “Ik ben helemaal geinspireerd door Pepijn Smits, ik doe de 500 schoolslag in Vught” Was het een eenmalige uitstap naar de schoolslag of wil je vaker schoolslag gaan zwemmen?

Dit was eens maar nooit weer, zoals ook wel in de uitslag te zien is.

Op je twitter stond ook dat je stopt met de focus op het binnenzwemmen en alleen maar lange afstanden wil zwemmen. Wat zijn je ambities? Wat wil je binnen nu en 5 jaar bereiken?

Ja, ik twijfelde eerst nog, want Vlinderslag vind ik ook wel leuk. Ik zwem natuurlijk nog gewoon competitie en Brabantse en Nederlandse kampioenschappen, maar de focus gaat echt liggen op openwaterzwemmen. Ik hoop over 2 of 3 jaar goed genoeg te zijn om mee te mogen doen aan de EJK openwater, dus daar ga ik me op richten.

Wie is je voorbeeld in het openwaterzwemmen?

Wie anders dan Maarten van der Weijden

Maak de volgende zin af: “Als ik overal naartoe kon met het openwaterzwemmen, dan zou ik graag een wedstrijd zwemmen in................... (en leg ook uit waarom..)”

De Verenigde Staten. Ik zou wel eens willen weten hoe het Open Water in het (naar mijn weten) grootste zwemland ter wereld gaat. Maar zolang er water is vind ik het eigenlijk overal wel goed.

Wat zijn je doelen voor openwaterseizoen 2012?

Eerst wil ik binnen aan mijn techniek werken. Daarna wordt het meters maken en in wedstrijden voor het eerst een keer (of meerdere keren) de 10km zwemmen.

Wil je nog iets kwijt aan openwaterzwemmend Nederland?

Doe gewoon wat je zelf leuk vind en zelf wil, niet wat iemand anders wil dat je doet. En niet geschoten is altijd mis.