Is zwemmen in de Waddenzee saai en geestdodend?

Tijdens een zwemtraining in het binnenbad kreeg ik de vraag, is het niet saai en geestdodend om in de zomermaanden vrij regelmatig lange zwemtrainingen (4km) te maken in de Waddenzee. Die vraag kon ik wel heel snel en gemakkelijk beantwoorden.

Nee.... zwemmen in de Waddenzee is zeker niet saai en geestdodend! Windkracht, golven en stroming bepalen de omstandigheden waarin je zwemt. Soms heb je het gevoel dat je op een biljartlaken zwemt, zo mooi en vlak kan het zeewater zijn. En een andere keer vindt je jezelf terug op de hobbelende geit van de kermis, waarbij de wit schuimende golven je ook nog vier kilometer lang zout laten happen. Het water van de Waddenzee bij Harlingen toont zich vaak in al zijn gedaanten: van kalm en rustig tot woest en duister.

Natuurlijk gebeurt er ook wel iets waar je vooraf geen weet van hebt. Als je tijdens een vroege ochtendtraining het water betreed en een kleine agressieve krab tegenkomt, die je kleine teen met zijn geniepige schaartjes meteen in een houdgreep neemt, ben je meteen goed wakker en heb je ook nog moeite om het kreng van je ingedeukte teen te verwijderen. Een andere keer tref je scheldende sportvissers als je met een groepje trainingsmakkers verstrikt raakt tussen de vislijnen die onzichtbaar voor de zwemmers het water langs de zeedijk markeren. Als je tijdens een zwemtocht ook nog eens denkt dat je met je hand in de haardos grijpt van een aanspoelend lijk en verschrikt snel een paar meter weg zwemt, blijkt het geen lijk maar een dode eidereend te zijn.

Nee zwemmen in zee is beslist niet saai, helemaal niet als een aalscholver jou hoofd met oranje badmuts aan ziet voor een lekker hapje, de aanval inzet en op het allerlaatste moment inziet dat hij toch aan een brilletje toe is. Ook medesporters die met oogkleppen op zwemmen en i.p.v. langs de dijk richting de vaargeul zwemmen bezorgen je bijna een hartprobleem. Maar niet getreurd, wil hiermee alleen maar aangeven dat zwemmen in zee zeker niet saai en geestdodend is. Maar een uitdagende en inspirerende werking heeft.