Toppers van Nu deel 8: Rick Nobels

ZV Hoorn heeft een van de grootste openwaterteams van Nederland. Het is een unieke mix van jonge zwemmers met ambities, master zwemmers en senioren. Onderdeel van dit openwaterteam is het OLA team, oftewel: Het Openwater Lange Afstandsteam. In dit team zitten enkele van die jonge, ambitieuse zwemmers. De een wilt uitblinken op de 10km, de ander op de nog langere afstanden. Ze worden getraind door Hans Beenker, die eigenlijk meer is dan "alleen" trainer.

In een meervoudig portret interviewt Daan Glorie deze zwemmers en gaat op zoek naar hun drijfveren, hoe het ooit begon en wat ze willen bereiken in het openwaterzwemmen.

In deel 1 een interview met Rick Nobels. Hij vertelt o.a. over zijn eerste prestatietocht, het OLA-team, de Elfstedentocht en trainer Hans Beenker.

 1. Rick, hoe ben je ooit begonnen met het openwaterzwemmen? Wie heeft jou enthousiast gemaakt?

  Ik zat bij Alphonse (teamgenoot ZV op school, en hij deed al aan openwaterzwemmen en vroeg of ik een keertje wilde mee zwemmen. Ik ben toen met hem mee geweest en ik vond het zwemmen eigenlijk wel leuk. Toen ben ik nog een paar keer mee wezen zwemmen, en vroeg Hans (coach) of ik een keer mee wilde zwemmen met een prestatietocht. Ik ging toen alleen met Casper, Thomas en Hans naar Zeeland. We stonden op een boerencamping en de volgende dag gingen we naar de wedstrijd, daar heb ik mijn prestatietocht gezwommen samen met Thomas en ik vond het openwaterzwemmen toen eigenlijk wel heel erg leuk en ben er mee doorgegaan.

   

 2. Je zit nog niet zo heel lang op wedstrijdzwemmen, maar toch heb je al bewust de keuze gemaakt voor het openwaterzwemmen. Waarom? Wat vind jij zo leuk aan het openwaterzwemmen?
  Ten eerste vind ik het kamperen met de hele groep heel erg leuk, er is altijd wat te doen en ik was met allemaal jongens die rond mijn leeftijd waren. Ten tweede vind ik het leuk dat je veel meer tactiek kan toepassen in een wedstrijd, en ik vind dat er in het openwater meer competitiegevoel is omdat je niet naast elkaar in een baan ligt met twee lijnen ertussen maar dat je overal kan zwemmen en als je het goed doet als mindere zwemmers je toch door tactiek eerder kan eindigen dan een betere zwemmer.

   

 3. Jij zit in het OLA (Openwater Lange Afstandsteam) van ZV Hoorn. Kan je iets meer over dit team vertellen? Hoe vaak trainen jullie?
  Het OLA-team specificeert zich op het openwaterzwemmen en niet op de binnencompetitie. Je traint dus voornamelijk lange afstanden en doet in de winter als het te koud is om buiten te zwemmen in het binnenwater alleen maar lange-afstandswedstrijden. De meeste mensen in het OLA-team trainen 4 tot 5 keer in de week maar Alphonse, Nico, Jasper en ik trainen 8 tot 9 keer in de week. 

   

 4. Met het OLA team ondernemen jullie ook speciale openwatertochten. Zo hebben jullie meerdere malen een "elfstedentocht" gezwommen. Wat houd dit in? Waar was dat? En hoe was dat?
  Omdat ik nog niet zolang zwem heb ik 1 keer de Elfstedentocht gezwommen. Dat is echt een van de leukste dingen van het hele openwater, geen competitie gewoon de hele Elfstedentocht in Friesland in estafettevorm zwemmen en als je niet zwemt met z’n allen een beetje praten en als het avond wordt met z’n allen eten en slapen en weer met z’n allen wakker worden en weer doorzwemmen.

   

 5. Jullie trainer en coach is Hans Beenker. Een zeer gedreven man die niet alleen jullie trainer is, maar ook een soort teammanager. Kan je uitleggen wat hij allemaal voor jullie doet?
  Eigenlijk alles, hij traint ons, masseert ons, coacht ons, helpt ons met school, praat onze ouders bij, organiseert de grootste en leukste wedstrijd van Nederland en hij is nooit ergens te laat voor en vergeet bijna nooit iets. Zonder hem is het hele OLA-team nergens. Hij zorgt ervoor dat we gemotiveerd blijven en dat de trainingen niet saai worden. 

   

 6. Elke zaterdagochtend hebben jullie specifieke openwatertrainingen. Kan je hier meer over vertellen??
  Die training is niet echt om keihard te trainen of beter te worden maar meer om te kijken hoe je in sommigen situaties moet reageren bijv. je komt met z’n tienen op de boei af, wat kan je het best doen, hoe kan je het best eromheen gaan, wat moet je doen als je met z’n tienen op de finish afkomt enz. In ieder geval een zeer nuttige training voor een ECHTE openwaterzwemmer.

   

 7. Maak de volgende zin af: "Mijn grote voorbeeld voor het openwaterzwemmen is......"
  Daan Glorie omdat hij van de echte lange afstanden is, en door doorzettingsvermogen heel ver is gekomen en zelfs 88 km heeft gezwommen! En als dat niet genoeg is, wil hij ook nog een wereldrecordpoging doen op de meeste meters afleggen in 24 uur! Ik vind het een grote eer dat ik mijn grote voorbeeld daarbij mag gaan helpen.

   

 8. Rick, je bent pas 16 jaar maar zit nu al vol ambities. Wat wil je bereiken in het openwaterzwemmen?
   Dat ik de langste afstanden kan gaan zwemmen op een hoog niveau.

   

 9. Naast het zwemmen zit je nog op school. Op welke school zit je? En wat wil je later worden?
   Ik zit op het Oscar Romero. Ik weet zelf nog niet zo goed wat ik later wil gaan worden; ik zorg in ieder geval dat ik al mijn diploma’s haal en dan kan gaan kijken wat ik wil gaan doen.

   

 10. Maak de volgende zin af: "Iedereen moet naar de openwaterwedstrijd in Hoorn komen, omdat............."
   Het de leukste en grootste openwaterwedstrijd van Nederland is. Elk jaar wordt het weer iets groter en het is waarschijnlijk de locatie waar de Olympische Spelen worden gehouden met het openwaterzwemmen. Er zijn nu al Europese wedstrijden in Hoorn en het is altijd leuk om de beste te zien van welke sport jij beoefent.

   

 11. Wil je nog iets kwijt aan openwaterzwemmend Nederland?
   Kom naar Hoorn!<