Toppers van Nu deel 9: Alphonse de Koster

Alphonse: "Toen ik begon nam bijna niemand mij serieus"

In deel 2 van het "Ola team Hoorn portret" een interview met openwaterzwemmer Alphonse de Koster. Hij is een van de snellere jongens bij het Openwater Lange Afstandsteam van ZV Hoorn. Ook hij begon ooit met een prestatietocht in Oss en nu bereid hij zich voor op de LEN Cup 10km te Hoorn. Stadskanaal en Vlissingen zijn de favoriete openwaterwedstrijden van hem en golven zijn voor hem geen opstakel.

 

Alphonse, introduceer je in het kort aan openwaterzwemmend Nederland
Ik ben Alphonse de Koster, 15 jaar en zit nu in 3 vwo. Ik ben begonnen met (openwater)zwemmen toen ik 11 jaar was. In die 3,5 jaar heb ik alleen maar voor openwaterzwemmen getraind en niet voor binnenzwemmen. Net als Rick en Nico uit ons team, die pas twee jaar meezwemmen. Zo kun je je helemaal concentreren op openwaterzwemmen, en je zo goed mogelijk voorbereiden op het openwater.
 
Waar en wanneer was je eerste openwaterwedstrijd? En hoe ging het toen?
Mijn eerste openwaterwedstrijd was in Oss. Ik deed toen de prestatietocht met Guus Jonk (teamgenoot) toen ik 11 jaar was. Voor mijn gevoel ging het toen heel goed en het motiveerde mij om meerdere keren wedstrijden te gaan doen. Alleen het uren wachten om die ene afstand te zwemmen was wat minder. Toen het seizoen bijna klaar was begon ik als minior 5 met een paar wedstrijden.
 
Welke openwaterwedstrijd vind je de mooiste en waarom? Welke andere wedstrijden zijn jouw favoriet?
De mooiste wedstrijd vind ik toch Stadskanaal. Dit komt omdat je bruin uit het water komt door het veen. Het is ook meteen een van mijn favoriete wedstrijden omdat de baan heel duidelijk is. Je hebt gewoon een lijn en daar zwem je langs totdat je het keerpunt tegenkomt. Je kan moeilijk verkeerd zwemmen. Verder kan de coach of andere mensen een heel stuk meelopen. Verder is Vlissingen ook mijn favoriet. Bij die wedstrijd zwem ik op de een of andere manier het prettigste.
 
Welke wedstrijden wil jij graag in de toekomst zwemmen? Wil je later ook internationale openwaterwedstrijden zwemmen?
Later wil ik met nog een paar van ons team internationaal gaan zwemmen. Gewoon om te zien hoe de wedstrijd daar in elkaar zit en om te zien op welk niveau wij Nederlanders in het algemeen staan met vergelijking tot daar. In de toekomst wil ik het liefste niet meer dan 10 km in een wedstrijd gaan doen. Misschien een keer het IJsselmeer proberen over te steken maar daar stopt het bij. Dus de hele lange wedstrijden zoals de 88 km die Daan uitzwom, wil ik niet zwemmen. Bij de lange afstanden vind ik ook alleen het uitzwemmen belangrijk. Hoe ik het zwem en hoe lang interesseert mij niet echt. Bij de kortere afstanden ben ik juist gefocust op een snelle tijd en heel hard zwemmen. Dat vind ik het leukst.
 
Zwem je liever in vlak water of juist in golven? En waarom?
In golven. Wij trainen zelf ook in het IJsselmeer. Aan de golven wen je snel en later heb je er heel veel voordeel van. Tijdens Hoorn presteer ik ook meestal het beste van alle wedstrijden qua plaats gezien. De meesten zijn gewend aan rustig water maar bij Hoorn is dat niet zo. Met golven is het ook veel leuker: als ik in de golven zwem zie ik de wedstrijd meer als een spel in plaats van een wedstrijd.
 
Hoe bereid jij je voor op je wedstrijd in openwater? Welk rituelen heb je? Bereid je je ook tactisch voor? (bv. observeren parcours etc.)
Op mijn juniorenwedstrijden (behalve ONK) bereid ik me niet echt voor. Alleen inzwaaien en natuurlijk veel sportdrank drinken. Bij ONK bereiden we ons voor met een voedingspatroon en verzorging (massage). De baan bekijken heeft volgens mij geen zin. Bij de 1 km wordt bijna altijd bij de voorstart gezegd hoe je moet zwemmen. Ik probeer zelf niet zo veel aan de wedstrijd te denken, zo word ik alleen maar nerveus. Bij de lange afstanden zou ik wel de baan gaan bekijken. Zo weet je hoe je moet zwemmen en waar de lastige punten liggen.
 
Ook jij zit in het OLA-team onder leiding van coach Hans Beenker. Hoe is het team? Hoe is de sfeer en hoe halen jullie het maximale uit jezelf?
In het OLA-team zitten vooral jonge mensen. In het algemeen is de sfeer leuk, hoewel er toch nog dingen zijn die kunnen verbeteren. Maar tijdens het openwaterseizoen is de sfeer altijd geweldig. Er zitten ook vaak mensen van andere clubs bij Hoorn. Wij halen het maximale uit elkaar door elkaar. Er staan bijna altijd mensen van onze club je aan te moedigen. En je wilt heel goed zwemmen voor Hans omdat hij al heel veel voor jou doet.
 
Komend openwaterseizoen zijn er nieuwe wedstrijden in o.a. Amsterdam en Scheveningen. Doe je daar ook aan mee? En waarom zouden er meer nieuwe openwaterwedstrijden moeten komen?
Ja, we doen zowat alle wedstrijden mee, behalve als er twee wedstrijden op eenzelfde dag zijn. Dan kiezen we voor de belangrijkste, dus de wedstrijd die belangrijk is voor je klassement en waar misschien kansen zijn. Er zouden meer wedstrijden moeten komen zodat openwater bekender wordt. Het is veel minder bekend dan binnenzwemmen terwijl ik openwater toch veel unieker vind.
 
Wat doe je naast het zwemmen? Wat wil je later worden?
Naast zwemmen doe ik niets, omdat ik daar geen tijd voor heb. Door alle trainingen en al het schoolwerk heb je weinig tijd over om andere dingen te doen. Maar met zwemmen alleen vind ik het goed genoeg. Zwemmen blijft leuk. Ook al gaat het soms wat minder dan anders. Later wil ik in ieder geval mijn studie afronden en zo lang mogelijk doorgaan met zwemmen, en dan zie ik het wel.
 
Heb je nog tips voor beginnende openwaterzwemmers?
Ja, dat je nooit moet opgeven. Toen ik begon nam bijna niemand mij serieus. Ik werd altijd laatste en mijn p.r. op de 500 m stond op 11 minuten. Maar ik bleef toch doortrainen. En nu doe ik mee aan de top. En zwem de meesten die mij niet serieus namen, eruit.
 
Wil je nog iets kwijt aan openwaterzwemmend Nederland?
Voor echt openwaterzwemmen kom naar Hoorn!