Bericht uit Binnenlands Bestuur

Delft beproeft weerbericht tegen blauwalg (10/08/2007) De gemeente Delft hoopt met een theoretisch model de vorming van blauwalg te kunnen voorspellen. 'Noem het maar een soort weerbericht tegen de blauwalg'. 

De inwoners van Delft werden deze week verrast door een negatief zwemadvies in de Delftse Hout. ‘Vooral rond het surfeiland is de concentratie blauwalgen zo hoog dat zwemmen en surfen ten strengste wordt afgeraden,’ aldus gemeentemedewerkster Cynthia Bogerd. ‘Het blijft vervelend dat mensen dit advies pas krijgen als het eigenlijk al is ingegaan’.

Reden voor de gemeente om mee te doen met een proef van het Hoogheemraadschap Delfland, waarin de vorming van blauwalgen kan worden voorspeld voordat de concentratie daadwerkelijk te hoog is opgelopen. ‘We kunnen de zwemmers dan bijvoorbeeld op dinsdag al waarschuwen dat ze vrijdag beter uit het water kunnen blijven’.

Het model is ontwikkeld door het Waterloopkundig Laboratorium in Delft. ‘Aan de hand van de windsnelheid, en de windrichting wordt gekeken waar algenvorming kan optreden. Daarbij letten we ook op de omstandigheid in het water: stroomt het of is het juist stilstaand, hoeveel voedingsstoffen voor de algen zit er in, dat soort zaken’, legt Bogerd uit.

De proef loopt al enige tijd, maar Bogerd weet niet of het huidige zwemverbod inderdaad al een paar dagen voor ingang was voorspeld. ‘Dat is nog te vroeg, we gaan aan het einde van de zomer evalueren’. Bij succes wordt het model ook in andere plassen in Nederland ingevoerd, zo verwacht zij.