Milko is Het Kanaal over in 10.30 uur

Het originele artikel en meer is te vinden (met foto) op BrabantsDagblad sinds woensdag 27 juli 2011 | 19:48

*UPDATE05* DOVER/LITH - Milko van Gool uit Lith heeft de 34000 meter van Het Kanaal tussen Dover en Calais afgelegd in 10.30 uur.
Hij is om 18.30 uur Nederlandse tijd aangekomen in Calais, nadat hij rond 8.00 uur in Dover was aangezwommen. Hij zwemt voor het goede doel: kinderen in Bangladesh leren zwemmen. Schipper Foreman inde bij de aanblik van de Franse kust alvast een voorschot van zijn scheepsmaatjes, omdat hij zijn weddenschap ging winnen: namelijk dat Milko Het Kanaal binnen elf uur zou doen. "Hij kan nog lachen, een goed teken", juichte Asha even voor de aankomst.

Om 18.30 uur zette Van Gool voet aan wal in Frankrijk. "Dat zou je moeten zien", had hij voor zijn vertrek gezegd. "Als je zo lang in het zoute water hebt gelegen, zie je er niet uit. Dan is dat water in je poriën gaan zitten en is je hele gezicht opgeblazen.

Van Gool is rond acht uur Nederlandse tijd in het Engelse Dover begonnen aan zijn oversteek naar Calais. "Zijn tempo is goed", meldt zijn vrouw Asha die op de volgboot zit tegen elven, na haar zwemmende man drie uur gevolgd te hebben. Ze herhaalt die boodschap rond twee uur 's middags. "Milko gaat lekker."

Van Gool is hoofd van een EU-delegatie in Bangladesh en wil met zijn sportieve inzet, als individueel burger geld ophalen, waarmee kinderen daar zwemles kunnen krijgen. Van de autoriteiten daar heeft hij te horen gekregen, dat zijn Kanaalproject menig bestuurder in Bangladesh de ogen heeft geopend voor het niet-kunnen-zwemmenprobleem van de jeugd.

"Er is een beetje gehakketak over de afstand tot de boot en de vaarsnelheid", meldt zijn echtgenote rond half twaalf. De regels van de Channel Swim zijn onverbiddelijk: een zwemmer die de boot opzettelijk aanraakt, wordt uit de race genomen. Dat is dus oppassen bij het aannemen van voedsel, medicijnen en vitaminen. Die heeft hij allemaal nodig om gaande te blijven; tijdens zijn langste training op de Maas bij Lith en Megen -31 kilometer- verbruikte hij begin juli meer dan 8000 calorieën.

Tijdens zijn zwemoversteek wordt Van Gool behalve door zijn vrouw Asha begeleid door coach Marcel van der Togt en schipper Foreman met zijn bemanning. Overigens heeft Van Gool tijdens zijn trainingen gemerkt dat hij dankzij de volgboot constanter en ook sneller zwemt dan wanneer hij alleen door het water gaat. Volgens hem zien mensen die kanaalzwemmers per boot volgen, vaak groener dan de atleet zelf.

Asha zegt tegen half drie, dat het met haar nog goed gaat. "Ik heb vanochtend 1 pilletje tegen reisziekte genomen en pak zo meteen een tweede. Golven spelen op en ik voel me een pietsie draaierig. Milko gaat stevig door!"

Aanvankelijk zou Van Gool in augustus gaan zwemmen, maar door omstandigheden kan hij eerder aan de bak. De condities van het weer en Het Kanaal zelf zijn volgens schipper Foreman dusdanig goed dat er te zwemmen valt met grote kans op succes. Elke dag van deze week zijn er al anderen vanuit Engeland richting Frankrijk gezwommen.

Dat Van Gool vanaf Dover zwemt, verklaart hij uit het feit dat Frankrijk de start vanaf Calais ontmoedigt. Daar zou de veiligheid moeilijker te waarborgen zijn vanwege het groot aantal zwemmers dat met bootbegeleiding poogt Het Kanaal over te zwemmen.

Het Kanaal is gemiddeld zo'n 60 meter diep, met een maximale diepte van 120 meter. Rond kwart over drie komt de boodschap van Asha: "Hij gaat hartstikkke goed! Fijn tempo, wind mee. Wel in mijn ogen grote golven."

Een half uur later blijkt de wind in kracht te zijn afgenomen, maar waait het Milko nog steeds in de rug. De zwemmer vraagt nu om specifieke voeding en stapt af van de lijst die hij vooraf zelf heeft gemaakt. "Dipje", vraagt zijn vrouw zich af. "Voedertijd blijft rond elke 20 minuten."

Kanaalzwemmer Van Gool weet dat in zijn werkgebied -hoofdstad Dhaka in Bangladesh- dagelijks 47 kinderen het leven laten omdat ze niet weten hoe ze het water kunnen uitkomen. Het gaat om ruim 17.000 kinderen per jaar die verdrinken. Van Gool wil ze graag de beginselen laten bijbrengen om zich zwemmend naar de veilige kant te begeven.

Bijna kwart over vier, Van Gool is 8.15 uur in het water. "Al geruime tijd in Franse wateren", meldt Asha. "Alles gaat boven verwachting. Milko heeft een goede zwemslag en is nog helder. De man met de hamer blijft hopelijk weg."

Wie wil meehelpen kinderen uit Bangladesh te leren zwemmen, kan Van Gool steunen door een donatie te doen op: 44.92.05.878 ten name van MvG Channel Swim

http://mvgchannelswim.blogspot.com