Uit de nieuwsbrief van Pepijn Smits

World Cup Doha

17 maart nam ik deel aan de eerste race van het World Cup circuit van dit jaar. Deze race vond plaats in Doha, een nieuwe locatie in het circuit. De wedstrijd was aangewezen als een EK-kwalificatie mogelijkheid. Hiervoor dien ik aan te tonen dat ik het niveau bezit om een top 16 positie te kunnen halen op de EK. Of ik dit niveau heb laten zien, wordt door een selectiecommissie bepaald.

Ik ging dan ook 'getaperd' naar de wedstrijd toe, maar daarnaast ook met hoge verwachtingen. In de trainingen ging alles erg goed, dus ik wist dat ik tot iets moois in staat was. De druk die ik op mezelf had neergelegd was, achteraf gezien, te hoog. Dit heeft mij in het proces naar de wedstrijd toe erg veel energie gekost, wat natuurlijk zonde is geweest. Daarnaast was ik te veel bezig met externe omstandigheden, zoals het racen in de warmte en hoe mijn tegenstanders zullen gaan racen. Dit koste ook te veel energie. Het resulteerde erin dat ik erg zenuwachtig was voor de race, een gevoel dat ik sinds mijn eerste grote World Cup race in 2016 nooit meer zo heb meegemaakt.

Uiteindelijk behaalde ik een 23e plaats in een veld van 70 mannen. Niet het resultaat waarvoor ik naar Doha afreisde en ook niet genoeg voor een directe EK kwalificatie. Gelukkig was dit pas mijn eerste van in totaal drie kansen om mij te kwalificeren. Momenteel ben ik met mijn coach bezig om ervoor te zorgen dat ik bij de komende wedstrijden meer relaxter ben en niet onnodig energie al voor de wedstrijd verspil.

Lees ook het blog van Pepijn