Baantje trekken in Galgewater

bron: www.leidschdagblad.nl

LEIDEN - Zwemmen in het Galgewater in Leiden. Vrijdagavond kon het. Zwemvereniging Leidsche Zwemclub 1886 jubileert. Daarom organiseerde de vereniging een open water evenement in de Leidse gracht.

Het Galgewater is voor de zwemclub een historische locatie. In 1886 werd hier hun eerste zwemwedstrijd gehouden. Gisteren, 125 jaar later, ging de vereniging op herhaling. De baan: een L-vorm langs het Rembrandtpark.

Om 17.30 uur startten een tiental kinderen voor een prestatietocht van 125 meter. De oudere zwemmers zwommen later een prestatietocht van 1250 meter. ,,De prestatietochten zijn voor iedereen, ook voor niet-leden’’, zegt voorzitter Jan Breedeveld. ,,Zo doet er een vrouw mee omdat ze toch al bijna elke dag in het Galgewater zwemt.’’

Tussen de twee prestatietochten was er een wedstrijdprogramma voor leden. Anvar (9) en Aurian (12) Veldt uit Nieuw-Vennep staan klaar. Moeder Bianca Veldt moedigt haar kinderen de hele zomer vanaf de waterkant aan. ,,Normaal zwemmen ze binnen, het open water zwemmen is voor ons de vervanger van de zomerstop’’, zegt Veldt. Elk weekeinde in een andere plaats. ,,In het water is het een strijd, maar op de kant is het een weekendje weg’’, aldus Veldt.

Organisator Mark Drenth hoopt dat dit een jaarlijks terugkerend evenement in Leiden wordt. Hij is vooral trots op de deelnemerslijst voor de 1250 meter vrije slag dames. ,,Irene van der Laan, de nestor van het open water zwemmen, doet mee’’, zegt Drenth. ,,Maar ook Bianca de Bruijn, Nederlands kampioen bij de dames.’’