Interview Maarten van der Wijden voorafgaande aan de 11-stedentocht

Maarten heeft op de volgende vragen geantwoord. Het was de bedoeling dat het in het engels zou gaan voor publicatie op de internationale zwemmedia (Daily News of Open Water Swimming), maar door tijdgebrek is het hier niet van gekomen.

Interview with Olympic Champion Maarten van der Weijden on his 200km fundraising distance attempt

Some of the open water swimming enthusiasts remember you from the period Edith van Dijk ruled woman swimming. That was before you became ill. You were already a world ranking swimmer with participation in the World Championships in Hawaii. What are the important (open water) lessons you learned before you became ill?

Dat je door hard werken kunt winnen.

What are your thoughts on that period of your life as a sportsman?

Het was een onbezorgde periode waarin ik dacht dat het zwemmen het meest belangrijke was op aarde.

How does it help you in your activities today?

Deze gedachten helpen met niet. De jongen die ik was voordat ik leukemie kreeg, die ben ik nu niet meer. Ik heb zo ontzettend veel geleerd over mezelf en het leven tijdens mijn ziekteperiode.

You claim only luck and the skills and knowledge of the physicians that treated you for your cancer (leukemia) for your recovery. We are all educated in the thought that we can influence luck by trying harder. What is your comment on that?

Als je het hebt over het herstellen van kanker, dan kan ik inderdaad enkel en alleen credits geven aan de onderzoekers en artsen die mijn genezing mogelijk hebben gemaakt. Ik werd ziek, heb een goed ziekenhuis, goede arts en goede behandeling gezocht en ik ben gaan liggen. Als je gaat kijken naar mijn sportcarriere, dan kwam ook daar een flinke portie geluk bij kijken. Ik was niet de snelste in het open water veld. Ik was wel de zwemmer die tactisch zwom en alles en iedereen in de gaten hield. Tijdens mijn olympische finish maakte David Davies de keuze om naar de rechterkant van het veld te gaan en naast Thomas Lurz te gaan zwemmen. Hierdoor maakte hij de weg voor mij vrij en belemmerde hij zichzelf waardoor zowel David als Thomas langzamer gingen zwemmen. Daar had ik geluk mee. Maar tijdens mijn sportcarriere heb ik natuurlijk ook heel hard moeten werken om olympisch goud te kunnen halen. Veel trainen vanaf mijn kindertijd, verschillende keren verhuizen naar een zwemvereniging met betere trainingsfaciliteiten, stoppen met mijn studie wiskunde, krachttraining, gebruik van lichttherapie, het slapen in een hoogte-tent,...Daar kwam allemaal geen geluk bij kijken. Dit waren allemaal heel bewuste keuzes om het nog professioneler aan te pakken om mijn kans op succes zo groot mogelijk te maken.

You use your recovery in your motivational speaking, what are your aims with that activity?

Vaak wordt er nog tegen me gezegd dat het zo bijzonder is wat ik gedaan heb: ik heb hard gevochten tegen de kanker en daarna gestreden in het water. Ik heb helemaal niks met oorlogstaal wanneer het om ziek zijn gaan. Ik heb namelijk niet gevochten, sterker nog, ik was extreem lui. Waar mijn kamergenoten fitness circuits deden, deed ik helemaal niks. Claimen dat ik zelf zo hard gevochten heb tegen de kanker is 1) onjuist 2) pijnlijk, want vandaag ben ik de enige van mijn ziekenhuiskamer die nog leeft. Pretenderen dat je je genezing te danken hebt aan je eigen strijdlust, impliceert dat mensen die niet herstellen niet hard genoeg ‘gevochten’ hebben. Niet alleen zijn ze overleden, ze hebben ook nog eens het in de laatste fase van hun leven niet goed gedaan. En omdat het me zoveel pijn doet als men dit zegt, blijf ik het verhaal van mijn herstel en visie op herstel delen met anderen.

You even have large theater performances. What can you tell us about these?

Sinds mijn gouden plak in Peking heb ik mijn verhaal al meer dan 300 keer mogen vertellen aan verschillende soorten publiek. Veelal zijn dit medewerkers van grote bedrijven die een event hebben. Het leek me juist heel mooi om ook mensen die niet bij zo’n bedrijf werken, de kans te geven om mijn verhaal te horen en dan kom je toch al snel bij het theater uit. Door een persoonlijk verhaal in theatersetting te vertellen, komen daarna ook mensen naar je toe om hun eigen verhaal met je te delen. Dat vind ik nog steeds erg bijzonder. Het was een heel leerzaam proces en ik ben trots op het eindresultaat.

This year you did some extraordinary swims. Several 12 hour swims. The 24 hour distance swim. Amsterdam to Rotterdam. The EC double (in wetsuit). Another 12hours. And practice swims from Amsterdam to Rotterdam, from Amsterdam to Leeuwarden and parts of the course you ar swimming soon. You do this to raise money for cancer research.

Last year you announced to attempt the ultimate Netherlands distance performance: The Elfstedentocht (the Eleven Cities Tour). Usually that is done on speed skates (in 8 to 14 hours for the winner) or on bicycle as recreational event.
What gave you the idea to swim this?

Toen ik hersteld was van kanker, heb ik kort daarna in 2004 in een recordtijd het IJsselmeer (26km) overgestoken. Dit om geld in te zamelen voor kankeronderzoek en dat heeft ruim €40.000,- opgeleverd. Een paar jaar geleden ben ik voor het eerst vader geworden en dat heeft me wel doen terugdenken aan de periode dat het niet vanzelfsprekend was dat ik kinderen zou krijgen. Ik voelde me enorm dankbaar dat ik nog leef, dat ik een olympisch gouden medaille heb gewonnen en dat ik kinderen (twee dochters van 3,5 en 1,5) heb kunnen krijgen. Vanuit die dankbaarheid ben ik gaan kijken of ik iets terug kon doen. En als je iets wil doen, dan moet je het vaak zoeken in de dingen die je goed kan en dat is in mijn geval zwemmen. De snelheid was er wel uit, dus het moest vooral iets zijn wat erg lang zou duren. In Nederland is de Elfstedentocht het meest bekende water voor een sportieve activiteit, dus het leek me geweldig om die te gaan zwemmen. Wel even slikken toen bleek dat deze tocht 200km lang was. Voorzichtig heb ik het trainen opgepakt en ben stapje voor stapje mijn grenzen gaan verleggen. Niet met het doel om te laten zien dat ik het nog kon, maar met het idee om op een dag de Elfstedentocht te zwemmen als middel om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor kankeronderzoek. In de periode dat ik een wereldrecordpoging deed zoveel mogelijk km’s in 24u te zwemmen, ontmoette ik Dennis. Een man van mijn leeftijd met ook een jonge dochter. Hij gaf aan ook leukemie te hebben, maar dat hij niet hetzelfde geluk had als ik en niet meer zou herstellen. Op dat moment voelde ik me extra gemotiveerd om voor mensen zoals alles op alles te zetten en zoveel mogelijk geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Mijn trainingstochten bleken succesvol en vorig jaar september maakte ik bekend de ‘Tocht der tochten’ te gaan zwemmen. Deelnemers konden zich opgeven om in elke stad met mij mee te zwemmen en geld in te zamelen. Dit is tot nu toe erg succesvol en hebben we, terwijl ik nog niet eens gestart ben, al ruim 7 ton opgehaald.

Please describe the actual swim:

De 11stedenzwemtocht is een tocht van 200km lang. Ik zal zaterdagochtend om 4.30 starten en waarschijnlijk maandagavond tussen 19.00-20.00 finishen. Elk half uur zal ik middels een drinkaangeefstok (zoals gebruikt in het open water) wat te drinken en te eten krijgen (voornamelijk vloeibaar) en elke km wordt mijn km-tijd en de totale tijd, dat ik onderweg ben, getoond. Uit ervaring weet ik dat ik het tijdens zulke tochten erg koud zal krijgen. Daarom trek ik meerdere wetsuits over elkaar aan, heb ik verschillende sloffen en wanten en twee hoodies voor isolatie. Daarnaast zal ik een thermometer-pil in slikken zodat mijn kerntemperatuur constant gemeten kan worden. In een vorige tocht zakte die tot 35,1 en moesten ze me bijna uit het water halen (bij 35.0). Door de constante monitoring hopen we eerder maatregelen te kunnen treffen. Ook zal ik een paar keer een powernap gaan doen. Bij een van mijn tochten waarbij ik twee nachten heb overgeslagen, begon ik na een tijdje te hallucineren. Dit was voor mijn coaches het teken dat ze me uit het water moesten halen en me laten rusten. Ik slaap dan max 20 minuten op een vlot dat achter de boot aanhangt en het zorgt ervoor dat mijn hoofd even rust heeft. Ik verwacht ook wel een paar keer ontlasting te hebben. Hier heeft mijn wetsuit-ontwerper rekening mee gehouden en ik heb een ritsje bij mijn billen. Tot op heden nog niet hoeven te gebruiken, maar ik sluit niet uit dat dit bij de 11stedenzwemtocht wel het geval zal zijn.

Please tell us how the fundraising will work with this swim?

Deelnemers kunnen in alle 11 de steden meezwemmen (500mtr/2000mtr) en zich laten sponsoren. Er zal straks bijna 2000x gestart worden en deze mensen hebben samen nu al ruim 7 ton opgehaald. Een fantastisch bedrag waarvan elke euro naar kankeronderzoek gaat. Ik ben er erg trots op dat de organisatie van de 11stedenzwemtocht volledig door vrijwilligers gerund wordt en al het geld dat aan donaties binnen komt volledig naar onderzoek gaat. Het bijzondere van de stichting is ook, dat we zelf de onderzoeken hebben geselecteerd waar het geld naartoe gaat. Iedereen die een euro geeft, weet ook waar die euro naartoe gaat.