Leuker dan die saaie baantjes trekken tussen de lijnen

Het origineel is eerder gepubliceerd in de Alkmaarse Courant.

Alkmaar – De eerste indoor open water zwemwedstrijd zal zeker een vervolg krijgen. Zoveel is zeker na de primeur die gisteren werd afgewerkt in zwembad De Hoornse Vaart.

Waar bij ‘normale’ zwemwedstrijden de acht banen gescheiden worden door lange lijnen van 50 meter, bevonden zich gisteren slechts vijf skippyballen als boeien in grote zwembad. Samen met de vlaggetjes, die boven water hangend de denkbeeldige startlijn vormden, en het finishdoek, vormde het geheel een overzichtelijke decor.

Aan de eerste open water zwemwedstrijd in het binnenbad deden nog niet veel deelnemers mee. De strijd was er echter niet minder om. Meteen in de eerste race bij de mannen senioren zette Jan-Willem van der Graaff een sprint in. Na veertig meter rondde de zwemmer van Het Y de eerste boei om daarna het parcours in zandlopervorm vijf keer af te leggen. Van der Graaff won de manche en verzamelde daarmee tien punten. Hij liet clubgenoot Daan Glorie achter zich. Glorie verzamelde zodoende zes punten, maar baalde duidelijk van verlies. "Ik leer hier zeker in tactisch opzicht van. Het laatste stukje is bijvoorbeeld veel te kort om de eindsprint aan te gaan. Bij het ronden van de boeien maak je vier keer een scherpe hoek en moet je meteen weer aanzetten. Het is daar een beetje beuken over en onder elkaar heen. Je hartslag krijgt echt een opdonder. Het is echt loodzwaar’’, aldus Glorie.

Hans Schoenmakers maakte zich niet al te druk. De zwemmer van DAW eindigde in de eerste race als zevende en laatste. "Normaal zwem ik in het openwater schoolslag. Omdat ik in volle voorbereiding ben voor het wereldkampioenschap masters in juni en daar moet ik borstcrawl zwemmen. Op het WK is namelijk geen schoolslag. Dit was een mooie start om aan die voorbereiding te beginnen. Mijn keerpunten gingen nog niet vlekkeloos, want mijn armslag kwam aan de verkeerde kant uit. Maar het initiatief is heel erg leuk’’, meldde Schoenmakers enthousiast.

Silke Jonk vocht een verbeten strijd uit met Anne Kasteleijn van ZV Hoorn. De 14-jarige zwemster van DAW had in de eerste race nog genoeg energie over om de wedstrijd winnend af te sluiten.

Initiatiefnemers Hans Beenker en Ben Lap zijn zeker voornemens door te gaan met dit soort wedstrijden. Ze krijgen daarbij zeker de steun van de open water zwemmers. Normaal gesproken loopt het echte seizoen van het ‘slootzwemmen’ van juni tot september. Met een indoor-circuit in het vooruitzicht zou het zo maar kunnen zijn dat er een extra dimensie aan de zwemsport wordt toegevoegd. Zo is het in Amerika al het geval, en in Nederland prima te realiseren in de winterperiode . Lap: "Zeg nou zelf. Dit is toch veel leuker dan die saaie baantjes trekken tussen de lijnen.’’

red noww: er zijn enkele passages taalkundig aangepast en aangepast naar de stijl van deze website.

update:

Hierbij enkele filmpjes en foto's van de indoor openwaterwedstrijd. Niet in de beste kwaliteit, maar het geeft wel een indruk van het parcours, de deelnemers en de wedstrijd.

http://youtu.be/-DDwakd8WDo - Interview met deelnemers

http://youtu.be/ud0dZKYnBiw - Zwemmers verkennen het parcours

http://youtu.be/aI5nCIrULsk - Beelden van de jeugdrace (ronde 1)

http://www.youtube.com/embed/AGc20JEtf5M

Foto's >>> https://picasaweb.google.com/daanglorie/IndoorOpenwaterAlkmaar1542012

Foto's van Ben Lap https://picasaweb.google.com/103473666440135430914/15April2012