Olietankers ontwijken om je doel te bereiken

Olietankers ontwijken om je doel te bereiken

Limburgse topzwemster gaat uitdaging van kanaaloversteek aan

De uit Venray afkomstige Lisa Dreesens gaat in september 2019 het kanaal van Dover (Engeland) naar Calais (Frankrijk) zwemmend oversteken. Hoewel de 27-jarige topzwemster aan alle eisen voldoet en er al vele trainingskilometers op heeft zitten, is de tocht niet zonder gevaren. “Risico’s als onderkoeling, fysieke uitputting en verdrinking liggen altijd op de loer. Ook zal ik vele kwallen en grote olietankers moeten ontwijken. Maar ik doe alles om mijn doel, de overkant, te bereiken! ”

Lisa Dreesens is 27 jaar en naast student aan de TU Delft, ook topzwemster. De Limburgse  begon op haar 12e met zwemmen en heeft onder andere diverse Nederlandse Kampioenschappen op haar naam geschreven en finaleplaatsen in internationale wedstrijden behaald. Vervolgens zocht ze haar heil in het open water zwemmen en ook daar wist ze verschillende podiumplaatsen te behalen. Lisa tikte zelfs als eerste de overkant aan bij de oversteek van het IJsselmeer in 2016, de zwaarste en langste open water wedstrijd in Nederland. “Daarmee won ik de Nederlandse kampioenschappen marathon zwemmen van dat jaar”, aldus Lisa. Ook in 2017 en 2018 zwom ze het IJsselmeer over. Toen ze de laatste keer de overkant aantikte wist ze dat ze toe was aan een nieuwe uitdaging. En dat gaat de kanaaloversteek van Dover (Engeland) naar Calais (Frankrijk) worden.

Voorbereiding
Na een jaar van voorbereidingen, voldoen aan de strenge toelatingseisen en zeer intensief trainen, komt de grote dag nu snel dichtbij. “Mijn zwemtocht staat gepland voor de eerste week van september. De dag waarop ik start is afhankelijk van externe omstandigheden zoals het weer”, legt Lisa uit. Maar kun je je eigenlijk wel voorbereiden op een tocht die als zwaarste zwemwedstrijd ter wereld wordt gezien? “75% van de deelnemers haalt de overkant niet en dat geeft meteen de zwaarte van de kanaaloversteek aan. Ik train zo’n 50 tot 70 kilometer per week en heb inmiddels dus meer dan 1000 trainingskilometers gemaakt, geoefend met in het donker zwemmen en de verplichte 6-uurs test gehaald. Fysiek ben ik er klaar voor. Maar het kanaal van Dover naar Calais is met zo’n 500 vaartuigen per dag de drukst bevaren zeeroute ter wereld. Dat betekent dat ik onderweg enorm veel schepen ga tegenkomen. Sommige daarvan, olietankers of cruiseschepen bijvoorbeeld, kunnen wel 300 meter lang zijn. Als je daar te dicht bij komt dan overleef je het niet. Gelukkig heb ik een boot naast me die navigeert en de route aanpast om grote schepen te ontwijken. Maar mentaal doet dat wel wat met je…” Los van de scheepvaart, brengt de overtocht nog meer risico’s met zich mee. “Bij een zwemtocht die zó lang duurt – als alles goed gaat verwacht Lisa er zo’n 8 uur over te doen  – liggen verdrinking, fysieke uitputting en onderkoeling altijd op de loer. Daarnaast ben ik enorm bang voor kwallen en het kanaal zit er vol mee. Als ik word gestoken is de kans groot dat ik met enorm veel pijn moet zwemmen. Ik overwin mijn angst voor kwallen en trotseer de schepen, om mijn doel te bereiken!”