Verslag Zeemijl van Vlissingen

Van de facebook pagina van Piet Schop:

Wo. 11 aug. 2021: De Zeemijl van Vlissingen.

Ja, onder een mooi heldere zomeravondlucht keerde ik ’s avonds weer huiswaarts. Scherp afgetekend aan het firmament de smalle sikkel van de maan die net aan haar nieuwe cyclus was begonnen.

De echte kenners onder de deelnemers aan de zeezwemtocht over 1,852km. voorlangs de Boulevards lieten zich, voorafgaande aan de start om 19.00 uur, niet in het ootje leggen bij het aanschouwen van het zo vriendelijk ogende vlakke Scheldewater, zich spiegelend in het milde avondzonnetje.

Nieuwe maan dus springtij!

In een spanne van zes uur (vanaf de kentering om 17.00 uur) zou het waterpeil in de Westerscheldemonding circa viereneenhalve meter dalen. En dus de ebstromen navenant sterk.   

Dat wordt bikkelen in het eerste en laatste gedeelte met stroom tegen.

Direct na de start kozen vrijwel alle 214 zwemmers het ondiepe gedeelte langs de waterlijn, in de luwte van het paalhoofd, daar waar de tegenstroom gewoonlijk het minste is. Met als gevolg dat niet de stroom, maar de onvermijdbaar in elkaar hakende en op elkaar kleunende zwemmeute het elkaar flink lastig maakte. Ontspannen zwemmen was er echt niet bij.

Pas na het ronden van de keerpuntboot en iedereen het ruime sop stroom mee koos, waren die problemen opgelost. En hard ging het! Hoe hard?  Dat werd je pas bewust wanneer je op korte afstand een rode vaargeulboei passeerde: Twee slagen, en je lag al weer zo’n 15m. verder! 

Anderen werden dat pas gewaar tijdens hun keren van de gele boei bij het Nollehoofd: Maar toen lagen ze er inmiddels al zo’n 20 à 30m. voorbij. En zie dan maar weer eens terug te zwemmen.

Dan het laatste stuk tegen de stroom in naar de finish op het Badstrand. De kortste weg is niet altijd de snelste. Zelf gekozen voor een ruime bocht, de sterkste stroming ontzwemmend. Eerst naar het ondiepe en vervolgens evenwijdig met de vloedlijn naar de gele eindboei.

18 Deelnemers haalden de finish niet. De meesten van hen was de stroom te sterk.

De verbazingwekkende (maar ongelooflijke) 7e binnenkomst van de onbekende 10-jarige Iza Castello uit Hoogvliet is niet opgenomen in de uitslagenlijst. Iza is ergens de mist ingegaan en heeft daardoor niet het volledige parcours afgelegd. Bovendien is de minimum deelnameleeftijd 12 jaar.

Dat Klaas van Beek uit IJmuiden als eerste uit het water kwam was nauwelijks een verrassing.

Dat clubgenote Manon Kloosterman als de beste dame finishte daarentegen wel.

Mooie prestatie Manon. Gefeliciteerd!

(Voor de geïnteresseerden: op de site van  zwemmenlangswalcheren  zijn vele foto’s en videobeelden te zien die een mooie impressie geven van deze zeezwemtocht.)