Kuijlaars wil Kanaal bedwingen

bron: Holland Swimming
origineel: Holland Swimming
door: Rob Bartol
datum: Monday, 4 August 2008

Lange afstandszwemmer Joost Kuijlaars uit Breda heeft twee enorme uitdagingen op zijn programma staan. De eerste uitdaging is deelname aan de NK- marathon, aanstaande zaterdag. Niet voor het eerst steekt Kuijlaars voor het NK het Ijsselmeer over. Een tweede uitdaging – eind september – is de oversteek van Het Kanaal. In de periode van 21 t/m 27 september moet die oversteek plaatsvinden.

De oversteek van Het Kanaal is voor Kuijlaars een persoonlijke zaak: “Door privé omstandigheden zat ik er begin 2008 redelijk doorheen. Om uit die spiraal te breken heb ik me toen een doel gesteld. Dat doel was de oversteek van Het Kanaal”. Sinds dat besluit is Kuijlaars volop in training: “momenteel train ik zo’n 60 kilometer in de week. Dat is 15 tot 17 uur per week”.

De belangrijkste trainingslokatie is voor de Bredanaar de Galderse meren. Het plassengebied onder Breda staat vooral bekend om zijn superkoude water: “vorige week heb ik daar nog een koude training gedaan. Voor de oversteek van Het Kanaal moet je een koudetraining van zes uur achter de rug hebben. Het water van de Galderse meren was vorige week 16 graden celsius. Het was goed te doen. Na afloop moest ik wel een halfuur onder de warme douche om weer op temperatuur te komen”. 

Kuijlaars denkt tussen de 8 ½ en 9 uur nodig te hebben voor de oversteek. Aan de organisatie - die toestemming moet geven voor de oversteek en zorgt voor een volgboot - moest de Bredanaar op voorhand 2500 Engelse ponden betalen. De oversteek gebeurt altijd in dezelfde richting: Van Engeland naar Frankrijk.