EK Dubrovnik met als primeur de tijdrace 5 km

Gelezen op zwemkroniek, door Jos van Kuijeren (05/09/2008, 17:05u)

 

Van 9 t/m 14 september a.s. worden voor de kust van Dubrovnik, Kroatië de Europese kampioenschappen open water gehouden. Het parcours is in een baai van de Adriatische zee uitgezet. Nederland wordt vertegenwoordigd door drie zwemsters en twee zwemmers.
De EK-afvaardiging bestaat uit: Edith van Dijk, Linsy Heister, Maaike Waaijer, Alex Schelvis en Sebastiaan Reijnen. De ploeg wordt begeleid door Wim Schelvis (chef-coach), Patrick Pearson (coach), Ben Lap (coach) en Jurrian Bikker (fysio).
Olympisch kampioen Maarten van der Weijden ziet af van EK-deelname.

Het programma:
Dinsdag 9 september 2008
10:00 5km dames; Edith van Dijk, Linsy Heister en Maaike Waaijer
16:00 10km heren: Alex Schelvis
Woensdag 10 september 2008
10:00 5km heren: Alex Schelvis
16:00 10 km dames: Edith van Dijk, Linsy Heister en Maaike Waaijer
Donderdag, 11 september 2008
16:00 Team Event 5km
Zaterdag 13 september 2008
10:00 25km heren: Sebastiaan Reijnen
Zondag 14 september 2008
10:00 25km dames: Edith van Dijk, Linsy Heister

De meest geroutineerde en gelauwerd deelneemster in de Nederlandse afvaardiging is Edith van Dijk. 'Dubrovnik' betekent de achtste EK-deelname voor de 35-jarige zwemster, die niet echt tevreden was over haar prestatie op de olympische 10 kilometer in Beijing, waar zij als veertiende eindigde. Na enig wikken en wegen besloot zij om naar Dubrovnik af te reizen om het seizoen met een goed sportief gevoel te besluiten.
Haar EK-blazoen telt 2 gouden medailles (Berlijn 2002 op de 10 en 25 kilometer) en 2 zilveren medailles op de 25 kilometer (EK 1995 en 2000). Dit jaar werd zij bij de WK in Sevilla tweede op de 25 kilometer.
Als geen ander weet Edith van Dijk dat een topper een lange weg heeft te gaan voordat er echt successen in de boeken komen. In dat opzicht hebben de andere vier in de Nederlandse ploeg de ideale leermeesteres in Van Dijk.

5 kilometer als tijdrace
Een primeur bij deze kampioenschappen is de vorm waarin de 5 kilometer wordt gezwommen. De deelnemers starten niet gelijk, maar één voor één met een tussenpoos van precies één minuut. Het is als het ware nu een tijdrace (time-trial), zoals een tijdrit bij het wielrennen. De bedoeling van de nieuwe vorm is dat de snelste zwemmer wint en niet de sterkste sprinter, die een ander het vuile werk heeft laten opknappen. Evenmin kan er sprake zijn van ploegentactiek.

Bovendien is er als extra nummer een Teamevent, waarbij een ploeg van drie zwemmers (één man+twee vrouwen of één vrouw + twee mannen) ook in een tijdrace probeert de snelste tijd te maken. Ook bij deze ploegentijdrace wordt om de zestig seconden gestart. De tijd van de derde zwemmer telt. De teamevent is dit jaar al een keer gezwommen bij de Europese jeugdkampioenschappen in het Franse Sète.

De startvolgorde op de 5 kilometer en de Teamevent wordt bepaald via loting.

Meer informatie vind je op EK open Water Dubrovnik.