discussie n.a.v. column week 29: Wie is de beste wedstrijdplanner-kampioen?

Remco van Althuis:

Naar aanleiding van de column van Alexander Hulleman, wil ik deze discussie een extra zetje geven. Ik ben het namelijk helemaal met je eens Alexander.

Om te beginnen is er de puntentelling. De punten geven op basis van achterstand achter de winnaar. Klinkt leuk... maar waarom nog meedoen als een Marcel Schouten of Ferry Weertman meezwemt. Zoals je zegt - je pakt dan toch geen punten - tenzij ze besluiten om een keer expres heel langzaam te zwemmen. Niet leuk voor hun, niet leuk voor de andere deelnemers, niet leuk voor de organisatie.

Is een puntenklassement op volgorde van aankomst hier niet een simpele oplossing voor - net als in de formule 1? Dan telt tenminste elke race - elke positie - en elke sprint. Wellicht dat je mensen dan ook nog moeite ziet doen voor de 5de of 10de plek? En Marcel? Die kan dan gewoon lekker zijn wedstrijd zwemmen zonder dat hij ervoor zorgt dat de rest van het veld hem met een scheef oog aankijkt, omdat ze dankzij hem voor niks zwemmen!!

Bij het masterzwemmen is de zaak wellicht nog erger. Je kan daar bijvoorbeeld een seizoen lang de betere zwemmer zijn, maar als je net niet die ene baan zwemt die achteraf 50m te kort blijkt te zijn.. en je verliest alsnog het klassement. Dat is pas oneerlijk. Met maar 5 wedstrijden wordt een punten klassement hier echter redelijk onhandig, wellicht een combinatie met onderlinge resultaten? Voor dit probleem is er helaas geen pasklare oplossing.

Wat betreft regelgeving... Zorgen de regels ervoor dat de beste zwemmer wint? Wanneer je afstand 1 met grote voorsprong wint, afstand 2 niet zwemt en daardoor de punten van afstand 1 moet inleveren en deze naar de nr 2 gaan, gaan de punten dan nog naar de beste zwemmer? Maakt dit het klassement eerlijker of juist oneerlijker? Dat geeft je toch stof tot nadenken..

Soms kijk ik wel eens met jaloezie naar de mensen die alleen maar zwemmen en gewoon genieten van hun race, of ze nu 5de, 15de of 25ste worden. Dan denk ik, kon ik dat ook maar. Wellicht dat dit veranderd nadat ik papa ben over een paar maanden, ik hoop het alleszins.


Arjan Dekker:

José van den Berghe wist al dat je met tactiek veel meer kon bereiken, dan met hard zwemmen. Zo is Koewacht ooit Nederlands kampioen schoolslag geworden.

Scenario's genoeg moeten doorrekenen voor hem.


Sander van Elburg:

Remco,

Je kan ook zwemmen omdat...... het LEUK en GEZELLIG is?!! :P

We hadden mooi weer in Rotterdam, en geweldige faciliteiten! 

Puntenklassement waar je het over heb, heeft Het Y voorgesteld op het openwater congres, is verworpen omdat de klassementenmakers daar geen heil in zagen.(iets met een oud en nieuw systeem omzetten) En TOWZ zat er nou ook niet echt op te wachten...

Masters, sja die komen meestal omdat het leuk is, en zwemmen bijna elke wedstrijd. Dus nooit een gemiste kans.. tenzij je een tijd/puntenwolf bent en net met je hakken over de sloot maar 5 tot 6 keer zwemt.. ;) je zal er toch echt moeite voor moeten doen ouwe reus! :p


Remco van Althuis:

Haha in Rotterdam mocht ik niet zwemmen in het kader van EMK voorbereiding en gezien de bulten bij iedereen, heb ik daar zeker geen spijt van - al had ik liever in de zon gezeten dan rond te slenteren in de baby-dump. Maar je hebt gelijk, er zijn zeker wedstrijden die leuk en gezellig zijn, absoluut.

Er zijn echter ook weekenden dat je liever een keer niet zou zwemmen of een keer niet naar de andere kant van Nederland wil rijden en weer 6 uur onderweg zijn op een dag. De huidige opzet van het klassement dwingt je echter wel om naar elke wedstrijd te gaan.

Je geeft zelf het voorbeeld al aan.. masters moeten elke wedstrijd zwemmen - omdat de baanlengte - in tegenstelling tot in het zwembad - lang niet altijd klopt. In mijn persoonlijke geval lijk ik bij de senioren gedwongen te worden om mijn waterpolotoernooi in Ter Apel af te moeten zeggen om uberhaupt mijn klassement op een verantwoorde manier vol te kunnen zwemmen. En vakantie? Tijdens het open water seizoen? Als je een goed klassement van 40km wil zwemmen, moet je daar echt niet aan denken, dat plan je dan maar eind september / begin oktober.

Tuurlijk, open water zwemmen is leuk en gezellig! Maar als je voor een goed klassement wilt gaan, is dat het niet zwart op wit, en ik ben met Alexander eens dat de beleving een stuk aangenamer zou zijn - als de klassementsstructuur wordt aangepast. De wijziging naar 40km heeft het wat mij betreft alleen maar slechter gemaakt.


Sander van Elburg:

wel grappig dat eerder gesproken werd over een verminderde deelname door topzwemmers met het huidige klassement, maar vervolgens klagen dat je een heel seizoen moet zwemmen. Wat dan volgens mij weer als gevolg heeft meer starts over het gehele seizoen? :P

Want als het naar jullie wens aangepast wordt, ga je zoals aangegeven op vakantie en zwem je dus minder wedstrijden.. ;) Huidige klassement is dus lonend voor het aantal starts.. ongeacht of de toppers meezwemmen of niet.. en ik denk dat het belangerijk is dat ze meezwemmen, zodat sommige zich elk seizoen binnenlands weer opnieuw kunnen meten!

Een puntenklassement zou er trouwens ook voor zorgen dat men een heel seizoen aanwezig moet zijn. Want als iemand 40 afstanden x 5pnt heeft, wint die van iemand die 9x 20pnt krijgt, terwijl de laatst genoemde 9 keer gewonnen heeft... Dat zou ook een vertekend beeld geven van de beste zwemmer.. 

Welk systeem er ook gehanteerd wordt, er zullen altijd mensen ontevreden zijn..
Gewoon lekker (veel) zwemmen, en kijken waar het buikje strand! ;)


Niek Kloots:

Remco je kan ook zelf dit seizoen een klassement op basis van punten bij gaan houden.

Kijken wat het verschil met het huidige wordt.In het buitenland kent men trouwens alléén maar klassementen op basis van punten.

Duitsland doet niet aan klassementen, maar in Tsjechië, Frankrijk, Polen, Hongarije Kroatië en Oostenrijk gebruikt men punten klassementen.

De hoeveelheid punten, die men kan winnen wisselt wel erg per land.

Sommige hebben voor alle wedstrijden gelijke punten en bij sommige worden de te verdienen punten meer bij  grotere afstanden en/of nationale kampioenschappen

Duidelijkst voorbeeld is Frankrijk.

verdeling punten per wedstrijd in Frankrijk  >>>hier<<< blz 9

tussenstand Frankrijk >>>hier<<< druk op het + achter de naam en je ziet waar een persoon wat heeft gezwommen/gewonnen. (Je krijgt altijd punten al ben je laatste.)


Remco van Althuis:

Leuk idee, dat ga ik zeker doen halverwege en aan het eind van het seizoen -  erg benieuwd wat daaruit gaat komen en of het eindresultaat ook echt anders of niet!


Niek Kloots:

Prijzengeld voor de winnaars van het klassement kan geregeld worden door alle organisaties zeg €50 aan de pot te laten bijdragen.

Komen we tot een pot van €1.500 welke bijv. te verdelen in

  1. plaats €300
  2. plaats €200
  3. plaats €150
  4. plaats €100   geeft totaal €750

zowel bij de heren als de dames.

De Franse puntentelling (zie mijn andere post) zou misschien alleen zodanig moeten worden aangepast aan onze wedstrijden, dat men niet aan maar een paar wedstrijden genoeg heeft om overall-winnaar te worden.


Dirk de Kooter:

Ik hoop toch dat het een proefballon van je is Niek om organisaties te laten meebetalen aan het klassement, dat hoeven we nu ook niet voor de bekers dus laat de KNZB maar zelf een pot opzetten. Een oww organiseren is al lastig en duur genoeg, getuige het afhaken van de diverse wedstrijden in de afgelopen jaren.


Niek Kloots:

Ik persoonlijk denk, dat het punten systeem eerlijker is.

Wat betreft het meebetalen. €50 is niet veel op een totaal budget. En men zou geld kunnen besparen door niet meer van die bekers bij elke wedstrijd uit te delen. Een simpele medaille zou genoeg moeten zijn.

Ik weet wel, dat de toppers aan veel meer wedstrijden moeten meedoen om die prijs in de wacht te slepen, want iemand, die aan alle wedstrijden meedoet heeft in principe meer kans.
3 x 5e worden bij 1-2 km geeft 150 punten moet een snellere zwemmer toch minstens 2x meedoen en in de top 4 eindigen om daar overheen te gaan.

Hierdoor krijg je, dat een topper niet alleen bij een paar wedstrijden komt waar wat te halen is en verder niets zwemt, als die topper ook het bedrag van het eindklassement wil innen. Dat is dan minstens weer 1 inschrijving meer en dus 10 euro van die 50 af. Nog 4 extra inschrijvingen te gaan.wink


Remco van Althuis:

Dat is natuurlijk niet helemaal waar.

De eerste aanmerking gaat over het feit dat je "geen" punten pakt voor het klassement als er een topzwemmer meedoet - waardoor je dus - klassementstechnisch - voor niks zwemt. Met een puntenklassement is dit veel minder van toepassing, omdat een 2de - 3de - 4de plek dan nog steeds waardevolle punten voor je klassement kunnen zijn, daar waar minuten achterstand dat niet is.

De klacht over alle wedstrijden moeten zwemmen had vooral betrekking op de masters, waar de snelste kilometer telt (en je dus bij de snelste baan aanwezig moet zijn - waarvan je niet weet welke dat is doordat de baanlengtes niet statisch zijn - waardoor je eigenlijk alles wel moet zwemmen). Maar ook voor het klassement van 40km vol te zwemmen, moet je al gauw 10+ wedstrijden zwemmen - en dan heb je het nog niet eens over het verbeteren van je punten bij alle wedstrijden waar de topzwemmers wel aan de start verschenen!

Tenzij je natuurlijk een van die zeldzame 10km zwemmers bent, die in 1 afstand 10x300 punten kunnen pakken en 25% van het klassement kunnen volzwemmen. Verhoudingsgewijs niet helemaal eerlijk t.o.v. de 1km zwemmer die 10 wedstrijden moet zwemmen voor diezelfde punten!


Sander van Elburg:

conclussie: 10km's gaan trainen.. en ook jij hebt 10km ervaring, dus snap je punt niet! :p Er zijn trouwens ook voldoende 5km's.. :D