Gibraltar oversteek Richard Broer op donderdag 2 Oktober om ca. 14.30 uur

2008-09-30 - Tarifa (ESP) - Vanochtend met Rafeal Gutierrez Mesa van de ACNEG gebeld. "Bel me terug rond de middag" was de reactie. Marcel en ik zijn na het ontbijt richting Tarifa gereden en hebben de afspraak maar veranderd in een face-to-face contact. Dat blijkt lekkerder te lopen; zijn Engels is beter te volgen als we elkaar zien.

De bedrijvigheid in de haven was groter dan gisteren en eergisteren: busladingen mensen die wilden whale-watchen en ook de duikschool was nu geopend. In de winkel van Turmares waar we ook gisteren geweest zijn was het eveneens aanzienlijk drukker. We spraken Rafael en hij gaf aan dat donderdag eerst Canadees zwemt en dat wanneer hij over de beide vaarzones is ik van start mag gaan. Dat zou dan ergens tussen 14.00 en 15.00 uur worden. We spreken af dat we om 13.00 uur in de winkel zijn en dat we dan naar de boot gaan. De reden dat we niet tegelijk met de andere zwemmer zouden kunnen vertrekken is dat de ACNEG slechts vergunning heeft om met een enkele zwemmer in de vaargeul te liggen. Dat heeft ook met de veiligheid van doen.

De tocht zal eerst zuidwaarts zijn waardoor ik als er geen getij zou komen een dikke 20km zou moeten zwemmen om in Marokko aan te komen. Het hoogtij zal dan komen en ik word dan de Middelandse zee in en naar de kust geduwd. Ik kom dan op Punta de Cires of op de volgende landtong aan.

Helaas is de tocht niet met ShipsAIS te volgen zoals de kanaaltochten wel (deels) zijn. Dat zou volgend jaar komen, aldus Rafael. Je moet dan een herkenningssignaal op je boot uitzenden zodat je te onderscheiden bent van de andere boten op het water.

De start is wat bijzonder: niet vanaf een strand ofzo, maar uit het water. De bedoeling is dat ik met de boot naar het zuidpuntje van Spanje vaar en dan te water ga. Ik zwem dan naar de rotsen en raak de wand boven water (zichtbaar) aan en dan valt het startsein. Dat zuidpuntje wilden Marcel en ik vandaag na de zwemtraining bezoeken, doch het blijkt ontoegankelijk militair terrein.

Lees meer op de blog: http://channelchallenge.nl