zwemster Heister weet weer beter wat ze kan

Oorspronkelijke artikel is te lezen op de website van het AD op 4 februari 2009.

EINDHOVEN - Over drieënhalf jaar wil ze in Londen een gooi doen naar een medaille op de olympische tien kilometer.

Openwaterzwemster Linsy Heister is goed op weg. De twintigjarige Eindhovense van NZE won afgelopen weekend in Argentinië tot haar eigen verrassing de marathon van Santa Fe naar Llegada a Coronda. De wereldbekerwedstrijd ging over 57 kilometer. Heister deed er op een paar minuten na negen uur over. Woensdag keerde ze terug in Nederland.

Het was voor de pupil van Marcel Wouda verreweg de langste race die ze ooit zwom. "Hiervoor had ik hooguit 25 kilometer gedaan, ik wist echt niet dat ik dit kon", vertelt Heister. "Ik denk dat ik mezelf nog onderschat; ik had er mijn hand voor in het vuur gestoken dat Britta Kamrau zou gaan winnen." In plaats daarvan bleef Heister de Duitse favoriete, tweevoudig winnares, zeventien seconden voor. De achterstand op de snelste man was slechts 2.14 minuten.

De Argentijnse marathonrace was in Heisters programma opgenomen om inhoud te kweken, maar niet uitslúitend om die reden. "Dit soort wedstrijden zijn ook vooral in mentaal opzicht een heel goede prikkel. Want als je weet dat je dit kunt, kijk je voortaan heel anders aan tegen een race over tien kilometer."

Heister zag het een paar jaar geleden nog allerminst zitten om langeafstandsspecialiste te worden. Ze moest echt over de streep worden getrokken. "Dus de wijze les is: zeg nooit nooit." Volgens haar coach Marcel Wouda was de wedstrijd in Zuid-Amerika een logische stap in het programma van Heister. In de aanloop naar de race had ze trainingsweken van soms wel 100 of zelfs 110 kilometer. Wouda: "Dit succes laat zien dat ons programma aanslaat. Linsy heeft nu op de echt grote afstanden de aansluiting met de wereldtop. Nu gaan we proberen dat ook op de tien kilometer voor elkaar te krijgen."

Het zelfvertrouwen bij Heister is er na haar zege in Argentinië weer een stukje groter op geworden. Een vergelijking met meervoudig openwaterwereldkampioene Edith van Dijk werpt ze verre van zich, maar... "Het gaat me wel steeds gemakkelijker af. Ik kan me nu nog niet voorstellen dat ik ooit wereldkampioene word, maar ja: zeg nooit nooit dus."