Grote Kanaalwedstrijd afgelast

2009-05-01 - Dover - De geruchten waren al enige tijd niet van de lucht. Ze bleken afgelopen week helaas bewaarheid te zijn. De wedstrijd over Het Kanaal (De staat van Dover/Nauw van Calais) is afgelast.

Omdat de Franse autoriteiten (met name de kustwacht) bezorgd waren over het aantal extra boten (met toeschouwers) op het water tijdens de wedstrijd, in samenhang met het enorme scheepvaartverkeer, wat zich dwars op de zwemrichting verlaatst, is er geen overeenstemming bereikt om de tocht door te laten gaan.

Colin Hill, de wedstrijd directeur, gaf het volgende aan: "After many months of planning, we are disappointed at this late stage to have encountered objections from the French authorities, leaving us with no alternative but to reluctantly cancel the event."


Red NOWW:

De grote kanaalrace had een unieke wedstrijd geworden waar de wereldtop van het open water zwemmen zijn vingers bij zou aflikken. De wedstrijd werd door The Daily Mail en later Butlin's Holiday Camps gesponsord.

De eerste wedstrijd in 1950 was voor 20 wereldtoppers. Hassan Abdel Rehim (of Rheim) won in een recordtijd van 10 uur en 50 minuten. Er kwamen totaal 9 zwemmers aan in Engeland. Dat jaar was buiten de wedstrijd slechts 1 andere geslaagde overtocht: van de beroemde Florenche Chadwick.

De tweede  tocht in 1951 was met onze eigen  Jan van Hamsbergen, de eeste sucesvolle Nederlandse Kanaalzwemmer op 16 augustus 1951. Hij finishte als 13e. Eerste werd de Egyptenaar Mareeh Hass