Werkbezoek Jo-an Mudde in Zuid-Afrika

Het was weer tijd van het jaar om ons Specialized kantoor te bezoeken in Stellenbosch Zuid Afrika. Ik verbleef in het Stellenbosch Academy of Sport, waar oa Oostenrijkse nationale zwemteam verbleef voor hun trainingsweken in de zon en die gebruik maakten van het mooie 50m bad in Stellenbosch, om zich voor oa swimcup Eindhoven voor te bereiden.

In het weekend van 7-8 februari, waren er 2 dagen Western Province open water kampioenschappen in Eikenhof dam bij Grabouw, op een uur rijden van Kaapstad. Het open water seizoen start in Zuid Afrika eind oktober en eindigt in maart, waarbij er altijd mensen zijn, die buiten het seizoen het koude water van 10-12 graden trotseren, en gewoon in zee blijven doorzwemmen.

Op de eerste dag vonden de 10km, 7.5km en 3 km plaats, een dag later de 5km, 1 km en een fun 400 meter.

Ik had mij ingeschreven voor de 3km op zaterdag en de 1km op zondag, daar ik ivm longontsteking in december nog niet helemaal in goede conditie was en langere afstanden nog niet zag zitten.

Met geweldige temperatuur van 30 graden en een warme watertemperatuur van 25.2 graden beide dagen en enthousiaste zwemliefhebbers, was het weer een geweldige ervaring om mee te kunnen doen en fijn om mijn lievelingssport ook in de Nederlandse winter te kunnen beoefenen.

Alle afstanden behalve de 1km, zijn met mixed start waarbij mannen en vrouwen gelijk starten in alle categorieën (van 11 – 70 jaar).

De 3 km was opgedeeld in 3 ronden van 1km, waarbij in totaal 9 keer scherp gedraaid moest worden. Na de start moest al na 150m een boei gerond worden, wat met zo’n 65 deelnemers niet meeviel en er wat klappen vielen en opstoppingen, verderop viel het veld uit elkaar, en kon ik na 40.54 aantikken, een tijd die mij niet tegenviel,  met 2.5 minuten achter de eerste man in overall klassement.

Met die tijd werd ik eerste in mijn age group (40+), en kon ik een lekkere fles Zuid Afrikaanse wijn in ontvangst nemen bij de prijsuitreiking.

Op zondag dus alleen voor de 1 km naar event gegaan, waarbij de start voor mij goed verliep, maar waar ik na de eerste boei de aansluiting met kopgroep miste, en de rest van afstand al zwoegend merkte dat ik nog wat moet doen in de training voordat Nederlandse open water seizoen weer begint.

Met de wat teleurstellende 13.29 werd ik op 8 seconden tweede in mijn age group, na Anthony Pearse, die afgelopen jaar succesvol in 9.30 uur het kanaal is overgezwommen, en op de 3 km nog achter mij was.

Had nog graag langer gebleven, in weekend van 15 februari is er een mile georganiseerd in hetzelfde meer, waarvoor ruim 2000 deelnemers zich hebben aangemeld, welke in waves starten, wat ook een mooie ervaring zal zijn. Misschien volgend jaar…