U bent hier

nieuws - België

Open water circuit brochure 2023 online (updates)

Het open water boek in zijn zo goed als complete versie. Er zal waarschijnlijk niet meer veranderen (per 3 september 2023). Dit item komt steeds bovenaan de lijst items op noww.nl te staan wanneer er een wijziging is opgetreden. De wijzigingen zal ik dit jaar niet allemaal óók melden op deze pagina. Deze zijn te lezen op de laatste pagina van het document.

Laatste wijzigingen:

  • 8 augustus: Bij nummers in België aangegeven voor welk Nederlands klassement deze meetellen.
  • 8 augustus: ONK-bepalingen bijgewerkt (nieuwe download nu ook op noww.nl)

131 kilometer aan één stuk: ultrasporter Matthieu Bonne breekt wereldrecord openwaterzwemmen

Ultrazwemmer Matthieu Bonne heeft het wereldrecord non-stop zwemmen in zee gebroken. De ultrasporter uit Bredene legde de afgelopen 60 uur en 55 minuten 131 kilometer aan één stuk af in de Baai van Korinthe in Griekenland. "Ik kan het niet geloven", geeft hij mee in een eerste reactie. "De laatste kilometers waren heel zwaar." 

Matthieu Bonne heeft na tweede nacht wereldrecord non-stop openwaterzwemmen binnen handbereik

Ultrasporter Matthieu Bonne (29) is goed op weg om het wereldrecord non-stop openwaterzwemmen te verpulveren. Na de tweede nacht in Griekse wateren heeft hij al 110 kilometer achter de kiezen. Als alles goed gaat, bereikt hij vanavond rond 20 uur zijn doel.

Keep it Riel: 5 tips voor het openwaterzwemmen

Zin om te knallen in openwater? Check dan deze 5 tips van Marten voor een vliegende start!

In België zijn er maar een aantal locaties waar je openwater mág zwemmen. Respecteer die regels. 

Ultrasporter Matthieu Bonne gestart aan wereldrecordpoging non-stop zwemmen in zee

Matthieu Bonne is donderdag om 10 uur lokale tijd gestart aan zijn wereldrecordpoging non-stop zwemmen in zee. De West-Vlaming trok voor zijn stunt naar Griekenland. Bonne is een dag later dan gepland gestart, vanwege hevige wind en te hoge golven.

Brugse Ijsberen Duiken de Reien In: Een Zwemspektakel Dat Je Niet Mag Missen!

In het pittoreske Brugge, waar de reien stilletjes hun weg vinden door de stad, zal aanstaande zaterdag een golf van opwinding heersen. De Brugse Ijsberen, een gerenommeerde zwemclub, organiseren hun jaarlijkse zwemdoortocht, en het belooft een dag te worden die zowel deelnemers als toeschouwers niet snel zullen vergeten.

Ultrasporter Matthieu Bonne (29) moet wereldrecordpoging non-stop zwemmen uitstellen door felle wind

De wereldrecordpoging van ultrasporter Matthieu Bonne, die zo lang mogelijk zonder hulpmiddelen of onderbrekingen wil zwemmen, is uitgesteld naar donderdagochtend 9 uur Belgische tijd. De Griekse weerdiensten voorspellen vandaag immers windkracht 6 in de Golf van Korinthe, waardoor zwemmen veel te gevaarlijk zou zijn.

Noodstop voor 98ste Damme-Brugge Zwemevenement: Blauwalg Haalt Bovenhand

Het lijkt wel een jinx voor de Damme-Brugge zwemfanaten. Komende zondag zou de stad in de ban zijn van de 98ste editie van het geliefde zwemevenement, georganiseerd door de Koninklijke Brugse Zwemkring (BZK). Echter, net als vorig jaar, moet dit festijn wijken, en deze keer is blauwalg de boosdoener.

Blauwalgen spelbreker van zwemwedstrijd Damme-Brugge?

De Vlaamse Milieumaatschappij heeft blauwalgen vastgesteld in de Damse Vaart. Een zwem- en recreatieverbod dringt zich dus op, al kan dat wel roet in het eten van de zwemwedstrijd Brugge-Damme gooien. 

Bonne: "Ik wil langste non-stop zeezwemtocht ooit volbrengen"

De Bredense ultrazwemmer Matthieu Bonne doet in september een poging om de Golf van Korinthe in Griekenland af te zwemmen. Als hij volhoudt: een recordtocht van meer dan 127 kilometer en 70 uur zwemmen.

België - Vier plekken waar je gratis in openlucht kan zwemmen

In Scandinavië, Schotland, IJsland en de Baltische Staten is wildzwemmen gewoon toegelaten, tenzij er expliciet staat dat het verboden is. The right to roam, zo noemen ze het daar, een basisrecht op bewegingsvrijheid. Maar waar exact moet je in België zijn om te zwemmen in de natuur?

Sigrid Spruyt schrijft open brief: “Zomer in Antwerpen? Da’s zoeken naar (zwem)water”

Voormalig VRT-nieuwsanker Sigrid Spruyt, woordvoerder van Outdoor Swimming, is bezorgd over het beperkte aanbod aan open zwemwater in Antwerpen. Door een tekort aan redders zijn de openingsuren van de Antwerpse openluchtzwembaden ingeperkt en daar wordt Spruyt “koleirig” van. “Nooit hadden we minder buitenwater dan nu. Ondanks alle beloften en aankondigingen is dat de harde realiteit”, schrijft ze. Lees hieronder haar open brief.

Zwemmen in open lucht: ‘Waarom alles verbieden wat een beetje gevaarlijk kan zijn?’

Vlaanderen snakt naar zwemplekken. Minder regeltjes voor vrij zwemmen in natuurwater moeten dat straks mogelijk maken. De echte liefhebbers pleiten voor het Nederlandse model: overal zwemmen, op eigen risico. Een ochtend in het spoor van de stiekeme openwaterzwemmer. 'Het water is te warm.'

Zeezwemmen Wielingendoortocht

Datum: 
woensdag, 23 augustus, 2023 - 18:00

Op een recreatieve manier en onder begeleiding van de Haanse reddingsdienst en ervaren kanovaarders zwem je de afstand in zee tussen De Haan en Wenduine.

Minister Peeters wil samen met lokale besturen zoeken naar extra zwemzones

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters doet samen met De Vlaamse Waterweg nv een oproep aan steden en gemeenten om samen bijkomende zwemzones in onze rivieren en kanalen in te richten. Want zwemmen in open water kent steeds meer liefhebbers.

Pagina's