LEN cup Leg 3 te Navia

Verslag Henk Labordus van zijn uitzending naar Navia in het kader van de LEN-Cup.

Nadat ik een beetje gepushed heb naar de KNZB, kreeg ik pas begin juli te horen dat ik definitief naar de LEN cup in Navia mocht. In deze was het vooral de LEN die in gebreke bleef, want de lijst waarop dit stond had ik al een aantal maanden ervoor van Joost Kuijlaars (onze LEN vertegenwoordiger) mogen ontvangen. Omdat Dirk Jan Sohl hier in 2014 was geweest, kon ik met behulp van zijn email gegevens de organisatie in Spanje benaderen. En vanaf dat moment liep het als een trein. Na een eerste mail, was binnen een paar dagen mijn ticket geregeld en kreeg ik de eerst info van Arancha.

Vrijdag 30 juli

Op 30 juli vertok ik vanaf Brussel, via Madrid naar Asturia. Daar kwam ik ’s avonds om 20.30 uur aan en werd opgewacht door Arancha. Zij nam mij mee door het prachtige landschap van Asturie naar Navia waar ik direct kon inchecken in mijn hotel, Palacio Arias, midden in het centrum en 5 minuten lopen van de startlocatie. Na snel omkleden ging ik met Arancha, mrs. Hadar Ben Dror (LEN deligate) en mr. Ivan Ambrazhuk (LEN medical  officer) de stad in om met de organisatie te gaan eten. Fodor Szabolcs (LEN Safety delegate) zou pas vrijdagochtend aankomen. Hierbij was o.a. mr. Juan I. Martinez (hoofd organisatie), Arancha, mrs. Covandonga Perez Martinez (baancommissaris) en mr. Eduardo Artime (veiligheidsman). Er kwam een heerlijke visschotel op tafel en er werd geproefd van de lokale cider.  Daar het diner pas laat aanvang, waren we pas om 23.30 terug in het hotel.

Vrijdag 31 juli

Na een uitgebreid ontbijtbuffet de stad ingewandeld om te kijken naar de startlocatie en de baan af te lopen. De LEN baan start in het kleine haventje in de stad, vandaar de rivier op en richting zee. Midden in Navia is een spoor en autobrug en tussen deze brug en de monding met de oceaan worden 3 ronden gezwommen. Omdat de Ria Navia een getijde rivier is, kan er alleen gezwommen bij hoog water en doodtij. Lopende langs de rivier was het duidelijk eb. De wandeling, eerst door het park en daarna langs het water is zo wie zo zeer de moeite waard.

Om 12 uur werden we bij het hotel opgehaald door Rachel, de rechterhand van Arancha, zij bracht ons naar het Sportcentrum naast de haven waar de Technical Meeting werd gehouden. Hier werd door Covadonga uitgelegd hoe de baan precies zou lopen, wie waar verantwoordelijk voor is en het perfect uitgewerkte  organisatie schema. Daarbij hebben we aangegeven dat vooral de boeien bij de brug dichter naar het voedingsplatform moesten worden gebracht. De afstand tussen de laatste boei en het platform was zeker 35 – 40 meter, te ver om even af te wijken om te eten. De volgende dag werd de boei op de goede plek gelegd, nu een 15 meter van het platform.  Na de meeting werd de baan start en finish locatie bekeken, wat toch moeilijk in te schatten, daar het water toch zeker 4 meter lager staat dan tijdens de wedstrijd.

Om 18.30 uur was de teammeeting in het stadhuis. In de raadszaal werd door de organisatie, Juan, Covadonga en Eduardo het een en ander uitgelegd aan de coaches, waarna de LEN delegates het aanvulde met de specifieke reglementen. Als laatste was ik aan de beurt en benadrukte de identificatie plicht, nagels, badkleding en de regels voor op het voedingsplatform. Al met al duurde het geheel een half uur. Tijdens de meeting was ook de Spaanse scheidsrechter, Manuel en de starter aanwezig, zodat ik na afloop nog het een en anders met hem kon doornemen. Zoals het gebruik van de vlaggen en de extra functie (headcount, voor de Turnjudges. Gelukkig voor mij was Manuel al eerder als Referee tijdens de LEN cup geweest en gaf hij aan dat ook de jury dit al vaker had gedaan. Met de starter heb ik de startprocedure doorgenomen. Na afloop zijn we nog wat gaan drinken voor we terug gingen naar het hotel.

Om 22.00 uur werden we weer opgehaald om als speciale gasten aanwezig te zijn bij de openingsceremonie. Hier veel speeches, helaas in het Spaans, en de kroning van de Queen en hofdames. Een prachtige traditie die erg mooi was om mee te maken. Na afloop werden we uitgenodigd voor het feest in het naast het hotel gelegen “Casino”. Een art deco gebouw wat de gemeente onlangs had aangekocht. Ook hier weer genoten van de gastvrijheid en de zeer aardige Navia bewoners. Om 01.00 uur pas terug in het hotel.

Zaterdag 1 augustus

Na het ontbijt alleen richting start locatie, hier was nog weinig activiteit, zag wel dat de boei bij het voedingsplatform verkeerd lag, deze in de middag goed gelegd. Om 13.00 uur in het Sports Centre voor een voor gesprek met Manuel. Om 13.15 de jury vergadering. Manuel instrueerde hierbij in het Spaans de officials, ik hoopte dat dit ook was wat ik had aangegeven. Helaas spraken de meeste officials geen tot minimaal engels. Wel duidelijk aangegeven hoe aan te geven welke zwemmers het water zouden verlaten. Tijdens de vergadering waren ook Fodor en Hadar aanwezig.

Vanaf 14.15 uur startte de incheck. Net als het jaar ervoor werd tijdens de LEN cup ook de Asturia Cup gezwommen.  Opvallend was dat hierbij een Deen mee zwom, hier over gesproken met Hadar, omdat dit een paar jaar terug in Nederland niet mocht. Hadar had hier geen moeite mee en hij mocht gewoon mee zwemmen. Tijdens de incheck werd alles gecontroleerd met medewerking van Manuel en de andere officials. Ook de feedingpoles werden gecontroleerd en kregen een groene sticker als zijnde goedgekeurd

Om 15.30 uur de zwemmers breefing, ik deed die in het Engels, waarna Manuel deze vertaalde voor alle Spanjaarden. Helaas leidde dit wat af, zodat niet alles verteld werd.

Om 16.00 uur zat ik op het water en kon de wedstrijd beginnen. Helaas vergat de starter de instructie en voor ik kon fluiten, had hij het commando al gegeven. Bij de dames ging het wel goed.

Tijdens de wedstrijd gebeurde weinig, ik voer bij de kopgroep van de heren en die gedroegen zich netjes. Wel veel uitvallers, 17 man/vrouw. Er was 1 diskwalificatie van een zwemster die de baan afsneed en daardoor als eerste aankwam. Voor mij was vooral de finish de moeite waard, de enige Nederlandse deelnemer, Pepijn Smits, ging er bij de laatste boei vandoor en werd overtuigend eerste. Schitterend om dit zo mee te mogen maken. De uiteindelijke uitslag verliep redelijk vlot. Helaas liet de prijsuitreiking lang op zich wachten, dit kwam voornamelijk door de dopingcontrole. Op het plein naast de start werden pas om 20.00 uur de prijzen uitgereikt. Ook Fodor, Hadar en ik moesten er aan geloven en helpen de prijzen uit te reiken. Ik mocht de winnaar van de dames de gouden medaille omhangen.

Na afloop hebben we, Hadar, Fodor, Ivan en ik nog wat gedronken en gegeten

Zondag 2 augustus

Deze dag stond in het teken van de Desencion de Ria Navia, het evenement waar heel Navia en omstreken voor uitloopt. Al vroeg loopt het in de stad vol, honderden zwemmers  melden zich bij de organisatie voor de nummers en de muziekcorpsen verzamelden zich. Om 11 start vanaf de haven de parade van alle zwemmers, genodigden en de doedelzak bands. Zelf werd ik met Caroline en Pepijn Smits uitgenodigd om alvast bij de finish te kijken. Arancha en Rachel namen ons hiervoor mee door het mooie landschap. Arancha gaf Pepijn intussen tips over de te zwemmen lijn. Bij de startplaats werd alles voor de middag klaar gezet, ook nu stond het water zo’n 1,5 – 2 meter onder maaiveld, moeilijk voor te stellen dat men ’s middags tot boven de enkels in het water staat. Terug in de stad werd ik door Rachel naar de kerk gebracht die langzaam overvo liep. Ook nu kregen wij als LEN weer VIP plaatsen. Tijdens de ceremonie mogen teams en zwemmers een offer (badmuts, vlag ed) schenken aan een Mariabeeld, hierop werd volop gehoor gegeven.

Aan het einde van de middag vertrokken de zwemmers naar de startplaatsen. Fodor en ik, anderen waren al vertrokken, mochten meevaren met de zwemmers en konden zo de hele baan zien en genieten van een 1000 sportievelingen. ’s Avonds was de grote prijsuitreiking op het plein en hebben we nog tot laat met de organisatie genoten van het prachtige evenement.

Maandag 3 augustus

Om 7 uur werd ik opgehaald door de organisatie en naar de luchthaven gebracht. Na een goede vlucht was ik om 18 uur weer thuis.

Ik kan terug kijken op een geweldig weekend en een prachtige wedstrijd. Een goede organisatie en een zeer prettige samenwerking met de LEN.

Henk Labordus