U bent hier

nieuws - internationaal

Olympische Spelen Tokyo 2020| Alles wat je moet weten over het openwaterzwemmen

Vijf jaar geleden was het twee keer raak voor Nederland bij het openwaterzwemmen. Ferry Weertman en Sharon van Rouwendaal pakten in Rio de gouden medaille. De twee kampioenen staan in Tokio klaar om de titel te verdedigen. De concurrentie is echter stevig. Mis niks van het openwaterzwemmen op 4 en 5 augustus. Eurosport zendt de volledige Olympische Spelen live uit op Eurosport 1 en discovery+

Van Rouwendaal favoriet voor olympisch goud: 'Iedereen kijkt weer naar mij'

Sharon van Rouwendaal is zich ervan bewust dat dankzij haar recente goede prestaties én haar status als titelverdediger vele ogen op haar gericht zijn bij de 10 kilometer openwaterzwemmen op de Olympische Spelen in Tokio. De Nederlandse heeft daar dubbele gevoelens bij.

In memoriam: Herman Willemse

Zeven jaar lang was de in Schagen (NH) geboren Herman Willemse (22 mei 1934) een pure amateurzwemmer. In die periode (de jaren vijftig van de vorig eeuw), behaalde de door Jan Stender getrainde zwemmer dertien nationale titels, maar toen hij in 1959 als tweede eindigde in een race over Het Kanaal besloot hij van zijn liefhebberij zijn (tweede) beroep te maken.

Bottelier pakt zilver bij Duitse Open

Lars Bottelier heeft bij de Open Duitse open water kampioenschappen in Münster zilver gewonnen op de 5 kilometer. De IJmuidenaar was in 55.57,99 Niklas Frach (56.00,58) te snel af. Het goud ging naar Oliver Klemet die met 55.50,56 zegevierde.

Een Marathon in etappes zwemmen

Het is een idee. NOWW raadt af om werkelijk op deze manier te zwewmmen - zonder begeleiding - al is het op de kant. De voorkeur gaat uiteraard uit naar bootbegeleiding. Het gaat hier echter om kleine stukjes van een kilometer of 3.
In het jargon van de lange afstandszwemmer is dit een zwemtocht in etappe s - in het Engels een Staged Swim. Er zijn ook wedstrijden die georganiseerd zijn. De Hudson Swim is er een van. Je zwemt dan van de ene locatie naar de andere in een dag. Je tijd wordt opgenomen en de uiteindelijk snelste wint. Zoiets als bij de tour de France.

Bottelier zwemt richting EK-zilver op 25 kilometer, maar wordt dan ingehaald

Zwemmer Lars Bottelier is op de EK open water in Boedapest vijfde geworden op de 25 kilometer. De Fransman Axel Reymond veroverde in het Lupameer goud.

Koud, zoet water en een ochtendrace bevallen Ferry Weertman niet; in andere omstandigheden hoopt hij in Tokio op meer dan zijn vierde plek op het EK

De teleurstelling was groot bij Ferry Weertman na de tien kilometer op het EK openwater zwemmen. De olympisch kampioen greep in het Lupameer in Hongarije naast de medailles: vierde. „Ik kwam hier naartoe om er vier op een rij van te maken, niet voor de vierde plaats”, zei Weertman.

Van Rouwendaal wint ook de 10 kilometer openwaterzwemmen op EK

Openwaterzwemster Sharon van Rouwendaal heeft na haar Europese titel op de 5 kilometer ook die op de dubbele afstand geprolongeerd. Ze liet zich in het Hongaarse Lupameer in de slotfase bijna nog verrassen door Anna Olasz, maar klopte de Hongaarse in de eindsprint.

Van Rouwendaal ziet keuzes bevestigd worden met eerste goud op dit EK

Sharon van Rouwendaal was woensdag heel erg blij met haar Europese titel op de 5 kilometer in het open water bij de EK zwemmen in Boedapest. De 27-jarige Nederlandse zag dat haar keuze voor een trainerswissel vooralsnog goed uitpakt.

Van Rouwendaal, Weertman en Bottelier op EK in actie in open water

Terwijl de wedstrijdzwemmers in het binnenbad pas vanaf maandag 17 mei in actie komen op het EK in Boedapest, mogen de drie Nederlandse open water zwemmers deze week al aan de bak in Lake Lupa.

In het aan de rand van Boedapest gelegen meer verdedigt Sharon van Rouwendaal (zie foto) woensdag 12 mei haar Europese titel op de 5 kilometer. Van Rouwendaal werd in Glasgow 2018 voor het eerst in haar carrière Europees kampioen op de kortste afstand in open water.

Water bijna warm genoeg voor EK-races Van Rouwendaal en Weertman

De wedstrijden in het open water bij de EK in Hongarije kunnen deze week vermoedelijk gewoon doorgaan. De temperatuur van het water in het Lupameer bij Boedapest heeft inmiddels bijna de minimaal vereiste 16 graden bereikt.

Walter Poenisch inducted into the IMSHOF

Het was afgelopen zaterdag eindelijk zo ver.

Walter Poenisch werd net als de IJsselmeer Marathon geïnstalleerd als lid van de IMSHOF's class of 2020.

Het is voor velen misschien geen geheim, dat ik -Niek Kloots- géén fan van Diana Nyad ben. Zij claimed* wat Walter echt gedaan heeft. Namelijk zwemmen van Cuba naar Florida. Voor o.a. die oversteek is Walter geëerd.
Lees alles over deze historische oversteek op http://swim4peace.com

Het aftellen naar mijn eerste EK is begonnen

Op 13 april kreeg ik het verlossende woord: ik heb mij officieel gekwalificeerd voor mijn eerste Europese kampioenschap! Voor mij een mooie beloning voor al mijn harde werk afgelopen seizoen in Australië en dit seizoen in Würzburg. Vanwege mijn mooie optreden tijdens de Eindhoven Qualification meet (EQM) mag ik niet alleen de 25 kilometer zwemmen, maar ook starten op de 10 kilometer.

Achtste plaats voor Ferry Weertman bij eerste wedstrijd in 2021

Openwaterzwemmer Ferry Weertman heeft zaterdag in het Qatarese Doha bij zijn eerste wereldbekerwedstrijd in ruim een jaar genoegen moeten nemen met de achtste plaats.

Swimming World Presents – The Top Open Water Swimmers of the Decade (2010-19)

Since the COVID-19 pandemic prevented Swimming World from naming Open Water Swimmers of the Year for 2020, the magazine, instead, takes a look at the top marathon athletes over the last 10 years.

Since 2005, Swimming World has recognized the top Open Water Swimmer of the Year for both male and female. In the first five years of the award, Russia’s Larisa Ilchenko won it three times, as did Germany’s Thomas Lurz.

In the last decade (2010-19), Sharon van Rouwendaal has won the award three times (2014-16-18) with an Olympic gold medal coming in the middle of that run in Rio in 2016. The Dutch swimmer has been one of the most successful open water swimmers in the world, as has France’s Aurelie Muller, who won the award in 2015 and 2017, winning the 10K World title each time and a silver in the 5K in 2017.

Pagina's