Eerste etappe van Marcels uitdaging volbracht

bron: SchoonWaterPeru.nu
orgineel @ SchoonWaterPeru.nu
door: Richard Broer
datum: 2007-07-28, 20.32 uur

Zaterdag 28 juli 2007 - Van Medemblik naar Enkhuizen. De te zwemmen afstand is 16km. Het water was een graad of 17.  De wind was vrij sterk. Maar het is mooi weer. Marcel van der Togt is eindelijk van start voor zijn goede doel. Hij voelde zich sterk en goed voor de start.

De tocht startte in Medemblik zoals afgesproken bij het beroemde Muziekcafé van Jack Brakeboer. Te water om 9.00 uur. Een frisse duik, maar een zware tocht voor de boeg. Het eerste stukje lekker in de luwte van de haven valt allemaal wel mee. Rustig inzwemmen en de begeleidingsboot opzoeken.

Marcel Stroet, een goede bekende in het IJsslemeerwater met diverse oversteken van Stavoren naar Medemblik op zijn naam, zal Marcel van der Togt in de eerste etappe begeleiden. Dat begeleiden bestaat ten eerste uit het goed in de gaten houden van de zwemmer, een veiligheidsfunctie. Dat zal bij Marcel allemaal wel goed gaan de eerste etappes, daarna wordt de veiligheid belangrijker. Hij gaat immers iets geheel nieuws doen voor hem. Hoe zal zijn lichaam reageren op de langdurige inspanning? De komende dagen zullen het andwoord brengen.

Het begeleiden is ook het geven van sportvoeding en -drank: Powerbar en Peptiplus (verzorgd door SportEmotion). Op vaste tijden, volgens een schema met een vaste hoeveelheid en dat wat aanpassen naar de omstandigheden en wat Marcel aangeeft vanuit het water.

Tot slot is het zaak voor de begeleider/coach om Marcel te voorzien van informatie over zijn presteren in de vorm van de slagfrequentie, gezwommen afstand en snelheid. Daarnaast is het zaak om bij inzinkingen moed in te spreken.

In een kort telefoongesprek van vanmiddag gaf Marcel aan dat hij het een zware tocht vond vanwege de wind en golfslag. Deze begon in de tweede helft van de tocht vooral impact te hebben. Hij heeft er een uurtje langer over gedaan dan gepland was door de wind. Hij gaf ook aan geen inzinkingen gehad te hebben en dat stemt positief.

De aankomst in het Zuiderzee Museum in Medemblik was feestelijk aangekleed en er was bekijks op de kant. Niet alleen familie en vrienden, maar ook andere belangstellenden.

Morgen starten in de haven van Enkhuizen en zwemmen langs de dijk richting Lelystad. Het eindpunt is dan bij Checkpoint Charly halverwege de dijk.