Marcel in zwaar weer bij derde etappe

bron: SchoonWaterPeru.nu
door: Richard Broer
datum: 30 juni 2007

De etappe van vandaag was een barre tocht met hoge golven, veel wind en weinig zon. Een huzarenstukje voor de kenners.

De etappe van vandaag liep van Checkpoint Charlie in de Trintelhaven aan de dijk Enkhuizen - Lelystad naar de Bataviahaven in Lelystad. De tocht startte met het inschepen in Enkhuizen. Schipper Ben en Marcels vriend Geert, van het jacht Bavaria, heetten het team van Marcel welkom. Ben bleek zelf een ervaren zwemmer. Er werd uitgevaren om enkele minuten na 8 uur. De tocht langs de zuidkant van de dijk gaf al de eerste indicaties van wat komen zou.

Om 9.30 uur ging Marcel na een stevig invetritueel te water. De begeleiding van vandaag bestond uit Jantina de Bruin. Zij werd door Jimmy Hendriksen geholpen. De golven werden naarmate de tocht vorderde hoger. Voor een deel was dat omdat de zwemmer aan de "lage wal" van het Markermeer zwom, maar ook omdat de wind steeds sterker werd. Er waren momenten dat Ben schatte dat de wind kracht 8 was. Een windkracht waarop de jaarlijkse Zwemmarathon Stavoren - Medemblik niet van start zou kunnen gaan. De golven kwamen zelfs aan de achterkant van het schip het dek oplopen en de bemanning kreeg natte voeten. Een van de opvarenden bleek zelfs zeeziek te worden. Wat je allemaal voor het goede doel (Schoon Water voor Peru - waterputten voor 4 dorpen) over moet hebben! 

De ellende aan boord was in contras met hoe Marcel zwom: Marcel was in zijn element. Hij trotseerde de golven en maakte er zelfs gebruik van. De wind en golven stonden schuin achter hem. Wat gisteren gebeurde met de golfslag werd verder uitgebouwd: Marcel liet zich deels door de golven vervoeren. Daarbij was het voor de coach en de bemanning wel af en toe schrikken omdat hij dan onder water verdwijnt. Een complicatie van de omstandigheden was dat bij de watertemperatuur van 17,5 en de stevige wind de afkoeling groter wordt voor de zwemmer. Meer onderwater en weer op het het water, meer wind, elke golf meer verkoeling op de rug. Het gevolg was dat Marcel tegen het einde van de tocht toen ook de zon zich verder terugtrok het voor het eerst koud had.

Marcel bleef echter goed bij de pinken en kon zelfs het GSM-nummer van zijn vrouw Lilian direct opnoemen toen dat "even nodig was" aan boord.

Achteraf vertelde Marcel dat hij geen psychische inzinking gehad heeft. Wel dat de kou zijn voortgang op het laatst enigszins heeft belemmerd. Het zicht van de haven versterkt de mens uiteraard. Het zien van enthousiaste mensen langs de kant bij de aankomst uiteraard ook.

Vandaag was ook De Telegraaf aanwezig bij de aankomst. Wie weet wat er in de krant aan publiciteit voor ons goede doel gemaakt wordt! Vanavond om 18.30 uur ook live in de uitzending bij RTV West.

Marcel heeft laten weten dat hij het enthousiasme waarmee de mensen rond het project werken enorm waardeert. De ontvangsten van de schippers en anderen in de havens waar hij komt is als een warm bad voor hem.

Persoonlijk bericht van Marcel
Mocht je het zelf leuk vinden om bij een finish aanwezig te zijn als toeschouwer, zoek dan even op de pagina zwemkalender en kom! Hou rekening met een aankomst die wat eerder of wat later kan uitvallen. De golfslag en stroming kan zowel mee als tegenvallen... Wanneer het tegenvalt is het publiek op de kant als een welkom onthaal.