Verslag van de kanaaloversteek van Oceans4: avontuur op zee!

Op 1 januari 2017 begon voor team Oceans4 het voorbereidingstraject om van Engeland naar Frankrijk te zwemmen. Een gemixt team met Marit Boots, Loes le Blanc-Kaijen, Michel van Dijk en Roy Danckaarts.
In die anderhalf jaar hebben zij alles getraind wat er te oefenen valt: Zwemmen in koud water, zwemmen in de zee met golven, zwemmen in het donker, zwemmen tussen kwallen, zwemmen naast een boot en vaak achter elkaar zwemmen met weinig rust.

Oceans4 had een tijdsslot tussen 28 juli en 4 augustus om over te zwemmen. Dat betekent dat je met het team in Engeland bent en wacht op goede omstandigheden waarbij de pilot Michael Oram zegt dat er gestart gaat worden.

Dinsdag/woensdagnacht om 02.00 uur vertrokken ze richting Frankrijk. Alleen door motorpech van de boot werd de oversteek na een uur afgeblazen. De herstart was woensdag rond 12 uur. Maar ook deze poging strandde door motorpech van het schip waarmee werd overgestoken. Het probleem was dus nog niet effectief verholpen. Uiteindelijk zijn zij woensdag/donderdagnacht om 22.53 vertrokken met een andere boot.

De startzwemmer was Michel, hij had dus al twee keer eerder de startprocedure kunnen oefenen. Vanaf het strand vlakbij Dover begon hij de zwemtocht in het pikkedonker. De maan kwam iets later op en gaf een beetje licht. Na een uur was het de beurt aan Roy, daarna Marit en daarna Loes. Afwisselend een uur zwemmen en drie uur rusten, net zolang totdat de Franse kust word aangetikt.

Onderweg genieten van de zonsopkomst en de vrachtschepen en ferries die voor- en achterlangs kruisen als je de vaaroutes oversteekt. Geukkig weinig kwallen onderweg!

Roy was de zwemmer die in Frankrijk aan land klom. Daarna stopt de tijd en mochten de andere drie teamleden ook naar Frankrijk zwemmen om daar een feestje te vieren. Terug op de boot was er champagne met coach Richard Broer die de begeleiding op zee voortreffelijk had geregeld.

De boot bepaalt de koers, de zwemmer de snelheid. In rechte lijn zou de afstand zo'n 33 kilometer zijn. Er stond echter behoorlijke stroming waardoor het team 55,6 kilometer heeft gezwommen in 13 uur en 41 minuten.

Een zwemtocht met de nodige aanloopproblemen de dag ervoor, maar met een heel goede afloop. Voor dit team: op naar het volgende avontuur!

De andere drie teams van Zwemanalyse die nog starten deze zomer kunnen weer profiteren van de opgedane ervaring van Oceans4.

Bekijk de foto's op FB @ Zwemanalyse, kijk ook verder bij FB Richard Broer voor bewegende beelden

volg meer oversteken van Zwemanalyse en ChannelChallenge @ Zwemanalyse