OW zwemwedstrijd in Zuid Afrika

01/03/2013 Als operationeel manager van Specialized bikes and equipment, kom ik 1 keer per jaar in Zuid Afrika voor mijn werk. In februari is het daar volop zomer, en zijn er elke week wel een of meer open water events, zo ook dit jaar.

Open water zwemmen is vrij groot in Zuid Afrika. Beroemde OW wedstrijden zijn de Midmar Mile (14.000 deelnemers!!), en natuurlijk de zeewedstrijd vanaf Robben eiland (zonder haai bescherming). Daar Zuid Afrika een enorm groot land is qua afstanden, ontmoeten de zwemtoppers elkaar maar een paar keer per jaar, en zijn de meeste wedstrijden meer een provincie aangelegenheid.

De laatste wedstrijd uit de Second Skin race series vond plaats bij Theewaterskloof, het grootste meer in buurt van Kaapstad (60 km ten oosten van Kaapstad).
Daar het de avond voor de wedstrijd gestormd had, was men niet in staat geweest het parkoers uit te zetten, en ook op zaterdagmorgen voor de start, waren wind en golven dermate spelbreker, dat start een uur uitgesteld moest worden.

Wedstrijd programma's met Fina regelementen in Zuid-Afrika zijn stuk korter dan in Nederland. Eerste programma van de dag is een 10-7.5-5 km wedstrijd met start van alle leeftijd categorieën en afstanden zowel man/vrouw in 1 start, 3 uur later is er dan nog een 3 km, gevolgd door een 1 km en een fun wedstrijd over 400m.

Ik zelf had ingeschreven voor de 5 km en de 1 km. Door de golven/wind waren de 3 boeien over een parkoers van 2.5 km per ronde moeilijk te zien.

Gelukkig 'varen' er life guards mee op surf boards voor veiligheid, en om de mensen een klein beetje op koers te houden.

Finish is een boei welke je moet aantikken, zonder dat er een jury echt bij de boei aanwezig is. Deze mensen stonden op het strand op 80m afstand, dus met close finishes, is dit niet te zien. Al met al amateuristischer dan in Nederland.

Veiligheid staat wel hoog in vaandel. Naast het meevaren van life guards, heeft iedere zwemmer een polsbandje, wat bij finish moet worden ingeleverd en ook incheck procedure/tellingen worden goed uitgevoerd.

Daar 10km zwemmers ook iedere ronde de boei kunnen aantikken, doen ze automatisch mee met de punten ook voor 5 en 7.5 km wedstrijd.

Ik eindigde als 2de bij de mannen overall op de 5 km, en eerste in age group 31+ (men heeft per afstand andere leeftijdsgroepen).

Door de wind/golven was de tijd niet goed 1.14, maar andere deelnemers waren ook minuten langzamer dan bij de andere wedstrijden.

Winnaar op de 5/7.5/10km was Phil Emslie, tweede op WK Masters open water zwemmen van 2012 in age group 25-30. De 1 km wedstrijd werd een eindsprint welke ik verloor (geen verrassing), dus ook hier een 2de plaats overall bij de mannen, en eerste in leeftijdsgroep 40+.

Al met al leuke ervaring, om in ander werelddeel in onze winter een open water wedstrijd te doen.

Groet
Jo-an Mudde