Dubbele IJsselmeer Oversteek van Roel van Beek

Op vrijdag 5 juli ging Roel van Beek om 09.45 uur te water in Medemblik, om even na 22.30 uur op dezelfde plek weer te finishen.

Zijn dubbele IJsselmeeroversteek zat er, na bijna 13 uur zwemmen, op. Van Beek is de derde Nederlander en de eerste man ooit die deze tocht van Medemblik naar Stavoren en weer terug met succes heeft weten te volbrengen. En dat terwijl Van Beek een kleine 17 maanden geleden vooral als waterpoloër in het water lag en tijdens een zwemwedstrijd nog nooit meer had gezwommen dan 200 m.

In januari 2012, tijdens het NK Masters in Terneuzen, vatte hij het plan op om het Kanaal tussen Engeland en Frankrijk over te steken. Hij nam contact op met oud-bondscoach openwaterzwemmen Marcel van der Togt en samen hebben zij een plan uitgestippeld om deze ambitie waarheid te laten worden.

De grootste motivatie voor Van Beek is het goede doel waarvoor hij zich middels dit omvangrijke project inzet. De opbrengst van alle sponsoring gaat namelijk naar Stichting Bergh in ’t Zadel, een stichting die zich al sinds 1989 inzet voor het KWF. Van Beek, die kortgeleden zijn opa verloor aan deze slopende ziekte, hoopt na zijn Kanaaloversteek een prachtig bedrag te kunnen overhandigen aan de stichting.

Na verschillende openwaterwedstrijden, een enkele IJsselmeeroversteek in augustus 2012, trainingen in zee en een trainingsweek in Zuid-Frankrijk, was de dubbele IJsselmeeroversteek, qua afstand vergelijkbaar met het Kanaal, een soort generale repetitie voor het team.

Hoofdcoach Van der Togt, trainster en coach Esther van Maastrigt en vader Jan-Piet, de mensen die er ook tijdens de Kanaaloversteek volgende maand zullen staan, hebben de uiteindelijk 12 uur en 53 minuten op een boot aan zijn zijde doorgebracht om ervoor te ,dat hij op tijd voeding kreeg en om in de gaten te houden of Van Beek nog altijd in staat was verder te zwemmen.

Na het keerpunt in Stavoren kwam de zwemmer even in een dip terecht en leek het behalen van een dubbele oversteek zeer lastig te worden. Van der Togt wist Van Beek zo toe te spreken dat er weer verandering kwam in zijn slag, en hoewel de laatste kilometers bijzonder zwaar waren, heeft Van Beek deze laatste test met succes weten te doorstaan.

 Nu is het zaak om goed te herstellen, want deze monstertocht heeft behoorlijk wat gevraagd van Van Beek. Daarna worden de trainingen hervat en werkt Van Beek toe naar de week van 14-18 augustus, waarin hij als alles goed gaat naar Engeland af zal reizen voor zijn ultieme doel: de Kanaaloversteek.

www.roelvanbeek.nl

foto's dankzij Elke Stroet