Buitenbad van Zwembad de Waterdam blijft deze winter open!

update op 18-10-2014; foto's en 2 .pdf's toegevoegd

Sinds 2013 is ons buitenbad gerenoveerd, waarbij één van de maatregelen is dat wij het water van het buitenbad het hele jaar door op minimale zwemwaterkwaliteit houden. Dit blijkt goedkoper dan de baden stil te zetten en ze voor de opening van het seizoen schoon te maken en opnieuw te vullen. 
Hierbij ontstaat echter de mogelijkheid om 12 maanden per jaar het bad ter beschikking te stellen en om deze reden stuur ik u dit bericht.

Wij zijn aan het rondkijken of er eventueel interesse bestaat, en zo ja onder welke voorwaarden, dat wij ons 50-meterbad buiten het seizoen om ter beschikking gaan stellen, bijvoorbeeld aan triatlon verenigingen, open water zwemmers, de brandweer etc. Deze vraag zou ik u ook graag willen stellen, vandaar mijn vraag, zou er vanuit een bij u aangesloten vereniging eventueel interesse zijn?! Zo ja dan zouden wij dit graag willen weten, het is voor ons een kleine moeite om het bad aan de wettelijke norm te laten voldoen en ter beschikking kunnen stellen. Nu ligt het bad 7 a 8 maanden per jaar leeg, en dat is eigenlijk zonde!

Met vriendelijke groet,
Peter Klos
Manager
Zwembad de Waterdam
Edam-Volendam

red. noww.nl: graag reacties (op deze pagina kun je reageren).

AlgemeneVoorwaardenSFEdVo2013 1.pdf

Opzet gebruik buitenbad buiten de zomermaanden2014.pdf

 

Reacties

Voor mij zijn er enkele voor de hand liggende mogelijkheden om dit bad te gebruiken:

  1. In de aanloop naar het open water zwemseizoen (april/mei) een trainingskamp voor open water zwemmers organiseren. Daarbij - indien mogelijk - gebruik makende van de mogelijkheden om op het terrein voor de gelegenheid te kamperen (water vanaf 14-15 graden, liefst wat warmer).
  2. Kanaalzwemmers trainen (in water vanaf circa 12 graden).
  3. De 6 uurs kwalificatie voor Het Kanaal voor solo zwemmers en de 2 uurs kwalificatie voor estafettezwemmers (water van maximaal 16 graden).
  4. Een wedstrijd organiseren in het winterzwemmen (water liefst ruim onder 10 graden).
  5. Een wedstrijd organiseren in het ijszwemmen (water kouder dan 5 graden)
  6. Een ice mile verzwemmen. Dat is 1600m in erg koud water zwemmen. (water kouder dan 5 graden liefst tegen 0 aan (of er zelfs onder!)). Opgemerkt: dit is een potentieel zeer gevaarlijke bezigheid. Er zijn zeer strenge veiligheidseisen waaraan voldaan moet worden.

De optie winterzwemmen is mogelijk uit te werken naar een open Nederlands kampioenschap winterzwemmen. Dit is nog niet eerder in Nederland georganiseerd. Dus is het (net als de andere mogelijkheden) een gok. De beste kansen zie ik in het trainingskamp voorafgaande aan het open water zwemseizoen.

Ik vind dat hier dus een mooie gelegenheid geboden wordt aan de open water zwem gemeenschap die we niet mogen laten liggen.

Opmerking:

Zwemmers die tevens voor het binnenbad NK 1500m trainen zijn er niet echt bij gebaat om in erg koud water te zwemmen. Bij het NK is de watertemperatuur zo hoog dat je je warmte dan niet meer kwijt kan aan het water. Ligt je ambitie juist bij de langere afstanden in open water is dit wat frissere buitenbad een gelegenheid om in een gecontroleerde en daarmee veiliger omgeving te trainen in relatief koud water.

Spreek hierover met je trainer en laat je adviseren over de voordelen (voor jou) van (gedeeltelijk) doortrainen in koud water.

Richard