'VdH' kon Van der Weijden niet overtuigen

bron: http://www.telegraaf.nl

"Ik ging me afvragen of ik nog wel vier jaar zo wilde leven", legde Maarten Van der Weijden maandagavond zijn beslissing uit om te stoppen met zwemmen. De olympisch kampioen op de tien kilometer open water werd gisteren gekroond tot sportman van het jaar. "Ik kwam uiteindelijk tot het besef dat er meer is dan zwemmen alleen. Ik kon mij geen mooier moment voorstellen dan hier, midden tussen andere sporters en met blijdschap in mijn hart, afscheid te nemen.”

De naam Van der Weijden ging in augustus de wereld over nadat hij zeven jaar na acute leukemie verrassend het goud pakte bij het open waterzwemmen. Bovendien veroverde hij dit jaar ook de wereldtitel op de 25 kilometer. "Ik denk niet dat ik ooit nog een jaar als dit zal meemaken. Dat heeft ook zeker meegespeeld. Ik ben geen heerser in het veld zoals mannen als de Duitser Lurz en de Brit Davis. Ik heb de komende jaren meer kans om vierde of vijfde te worden, dan weer te winnen. Ik heb het gevoel dat ik mijn tijd dan beter kan besteden.”

Hij nam zijn besluit na uitvoerig overleg met coach Marcel Wouda en Pieter van den Hoogenband, zijn grote inspiratiebron op weg naar het goud. De onlangs gestopte drievoudig olympisch kampioen, die donderdag de Jaap Eden Trofee uitreikte, probeerde zijn vriend nog op andere gedachten te brengen. "Bijvoorbeeld commercieel was het goed geweest om nog door te gaan. Maar het is zijn keuze. Ik vind het klasse dat hij zover is gekomen”, stelde Van den Hoogenband.